Sykt deilig

Fra Danmark kommer det sykest og jævligste, men likevel deiligste spillet så langt i år.

Saken oppdateres.LIMBO

XBLA

Aldersgrense: 18 år

Settingen er utelukkende i sort. Hovedpersonen en liten gutt. Hvor gammel kan han være? Neppe mer enn ti år. Er gutten død? Sannsynligvis. Han befinner seg i allefall i Limbo - et sted som Dante Alighieri beskrev som helvetes første sirkel. En annen populær katolsk teori går ut på at Limbo er stedet der de døde sjelene må vente før de eventuelt slipper inn i helvete. Med andre ord et sted der det ikke nødvendigvis er så veldig om å gjøre å befinne seg.

Men det gjør altså vår hovedperson. Hvordan har han havnet der? Det vet vi ikke. Men denne gutten må trosse uante farer på sin vei gjennom en bekmørk skog. Lyden er nesten ikke-eksisterende, med unntak av noen kvalmende lyder når gutten setter seg fast i revesaker eller blir spiddet av gigantiske skogsmonstre.

Er «Limbo» et dataspill eller er det et stykke kunst på lik linje med Munchs «Skrik» eller nevnte Dantes «Den gudommelige komedie»?

Jeg vet ikke. Det eneste jeg er smertelig klar over er at «Limbo» er fullstendig unikt i både spillsammenheng og i populærkulturen forøvrig. Dette er ikke «moro» på noen som helst måte, men det er hypnotiserende og nesten kul umulig å la ligge. «Limbo» bør få sin egen plass i Musèe du Louvre i Paris eller The Museum of Modern Art i New York. Dette er nemlig et interaktivt skaperverk som bare så til de grader mangler et sammenligningsgrunnlag. Dette er stor kunst.OPPTUR: Fullstendig unikt på alle tenkelig måter.

NEDTUR: Kun tilgjengelig som nedlasting på Xbox Live.

 
 
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå