Storslått og magisk

Har det noengang tidligere blitt laget et spill som ruver så til de grader i spillandskapet som det femte kapitlet i Elder Scrolls -sagaen? Neppe.

Saken oppdateres.

THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM

PC / Xbox 360 / PS3

Aldersgrense: 18 år«The Legend of Zelda: Skywards Sword» som vi anmeldte siste uke er et stort spill. Det samme kan sies om titler som «World of Warcraft», «Dark Souls», «Final Fantasy XIII» og «Grand Theft Auto IV». Likevel når ikke noen av disse engang opp til knærne til det massive fantasieventyret som er «The Elder Scrolls V: Skyrim».

Først en liten innføring. Bethesda Softworks basert i Rockville, Maryland i USA er en av de to store vestlige produsentene av rollespill ( den andre er kanadiske Bioware). I de siste årene er det «Fallout 3» som virkelig har satt Bethesda på kartet, men det er rollespillserien «The Elder Scrolls» som er selskapets virkelig Magnum opus. Det hele startet med «The Elder Scrolls: Arena» i 1993. Skjøt fart med «The Elder Scrolls II: Daggerfall» i 1996 og fant sin form i 2002 med gigantspillet «The Elder Scrolls III: Morrowind». Fjerde kapittel i serien, «Oblivion» ble sluppet i 2006 og har siden da hatt en av de høyeste score på statistikksider som Metacritic og Gamerankings som det er mulig å oppnå. Men nå altså «Skyrim», et spill som overgår alt som har kommet tidligere. «The Elders Scrolls» -serien kan sees på som et speilbilde av Rockstars «Grand Theft Auto». Du kan gjøre hva du vil, gå hvor du vil og takle spillets enorme virtuelle geografiske landskap på hvilken måte som passer deg best. Et sandkassespill i ordets rette betydning altså. «TESV: Skyrim» foregår utelukkende i provinsen Skyrim, den nordligste delen av kontinentet Tamriel i fantasiverdenen Nirn. Skyrim er til forveksling likt Norge. Også rasen som kommer herfra ( i TES-sammenheng kalt «Nord») ligner forfedrene til oss nordboere - lyst hår, lys hud og med en trang til å ikle seg plagg av dyreskinn. Du starter spillet som en navnløs og dødsdømt fange som ( bokstavelig talt) er i ferd med å bli halshugget da en av de få gjenlevende dragene i provinsen angriper. Du klarer i rømme og i likhet med tidligere spill i serien så slippes du snart løs i dette enorme virtuelle landskapet der du selv kan forme din egen skjebne. Det er lett å bli målløs i møte med det norrøne landskapet i Skyrim når du tar dine første skritt som en fri mann ( eller kvinne). Like målløs er du 30 timer senere da det går opp for deg at du knapt har sett en liten brøkdel av det spillet kan by på.

«Hvor er terningen med syv øyne når du virkelig trenger den?», skrev jeg i 2006 i anmeldelsen av «The Elders Scrolls IV: Oblivion». Jeg er fristet til å skrive det samme denne gangen også, bare nå med ønske om åtte øyne på samme terning. For «Skyrim» er på alle mulige måter et langt bedre spill enn forgjengeren.

OPPTUR: Rollespill med stor R, fantastisk grafikk og enorm frihet.

NEDTUR: Mange tekniske bugs, stemmeskuespillet, livsløse ansikt.

 
 
På forsiden nå