Sim-sala-City

SPILL: Bysimulatoren er bedre enn noensinne, men styr unna de første ukene etter lansering.

Saken oppdateres.


Etter ti år i dvale er endelig Maxis klar med en nytenking av den klassiske spillfranchisen «SimCity» – bysimulatoren som var med på å definere pc-spilling på 80- og 90-tallet.

Spillet begynner med at du velger et sted du vil etablere byen din. En kategorisert knapperekke nederst på skjermen lar deg velge hva du vil bygge. Veiene er livsnerven i byen din, som i tillegg til å ta unna trafikk, også transporterer vann, strøm og kloakk. Det første man gjør er å koble seg på regionens motorvei. Da har sim-er, små datastyrte mennesker, en måte å komme seg til byen din på. Du må så etablere tre forskjellige soner langs veiene dine. Boligsoner lar sim-er bygge hus, forretningssoner bygger butikker, og industrisoner bygger fabrikker.

«SimCity» er i all enkelhet en rekke systemer som alle påvirkes av hverandre. Jeg tømte råkloakken fra den første byen min litt for nært bybrønnen som pumpet opp grunnvann. Sykdomsbølgen som fulgte fikk meg til å doble sykehuskapasiteten, noe som igjen kostet litt mer enn inntektene mine kunne forsvare. Jeg skrudde opp skattene med et par prosentpoeng, og med ett lå en hel bydel i ruin. Sim-ene klarte ikke skatteøkningen og tydde til kriminalitet. Og jeg hadde ennå ikke bygd en eneste politistasjon.

Byen din er som tidligere nevnt plassert i en region. En region er et spillbrett med plass til mellom tre og seksten byer. Du kan selv velge om spillbrettet skal være privat, eller tilgjengelig for andre spillere. Det fine med å spille i en region med andre, er at man kan dra nytte av de andre byene. Produserer du for mye strøm kan du selge den til naboen oppi fjellet. Han kan på sin side bidra med en stor produksjon av kull og et velrustet brannkorps. I slike tilfeller funker det omstridte kravet om konstant nettilkobling veldig godt.

Det største ankepunktet mot «SimCity» er at spillet krever at du er på nett hele tiden. En liten hikke i routeren hjemme gjør at spillet kaster deg ut. Man kan ikke laste inn et tidligere spill etter at man prøvde noe litt for drastisk på byplankontoret. Det er ikke noen angreknapp. Du er også helt avhengig av at serverne til utgiveren er i orden. I forbindelse med lanseringen i forrige uke var det umulig å spille i det hele tatt.

Som spill vil jeg anbefale «SimCity» på det varmeste, men kravet om en konstant nettilkobling har flere ulemper enn fordeler. Jeg håper virkelig at alt bråket rundt lanseringen ikke blir hengende som en stor skygge over det som egentlig er en fabelaktig bysimulator. «SimCity» er muligens et av de beste spillene med bred appell som har kommet ut på lenge. Men jeg kan ikke anbefale noen å kjøpe det før onlineproblematikken har blitt ytterligere utbedret.

 
På forsiden nå