Årets beste spill 2009

Da er vi der igjen. Slutten på enda et spillår. De i utgangspunktet dystre spådommene om at 2009 ville bli et langt fattigere og mindre begivenhetsrikt spillår enn 2008 har falt på sin egen urimelighet. 2009 ble et fantastisk godt spillår. Så uten noe mer om og men så presenterer vi her vår egen liste over det beste av det beste fra årets om snart er omme.

Saken oppdateres....og vinneren erÅrets aller beste spill 2009

Uncharted 2

PS3Det var aldri noen tvil. For til tross for den enorme suksessen som har blitt «Modern Warfare 2» til gode så var «Uncharted 2» et bedre spill i våre øyne. Et action-eventyr som ikke står det minste tilbake for Steven Spielberg og George Lucas egen Indiana Jones. Fra Istanbul til Himalaya. Eventyreren Nathan Drake tok oss med på en interaktiv reise så spennende og så full av minneverdige øyeblikk at vi må tilbake til 2007 og «Bioshock» for å finne maken. «Uncharted 2» ga også Playstation 3 som spillplattform et velfortjent spark i baken. 2009 ble året da Xbox 360 bleknet litt i skyggen til Sony. Og grunnen, den het «Uncharted 2» selvsagt.

Årets beste DS-spillThe Legend of Zelda: Spirit Tracks

DSHelt på tampen av året kom denne juvelen av et Nintendo-spill. Minst dobbelt så god som «Phantom Hourglass» ( terningkast 6 i KulturAdressa) og et komplett Zelda-eventyr i seg selv. «Spirit Tracks» er til tross for at det kun kommer i håndholdt utgave et av de beste Zelda-spillene må mange år. Og det sier ikke lite.

Årets beste PSP-spillLittle Big Planet PSP

PSPDette er utvilsom plattformen der det er lengst mellom godbitene. Men «Little Big Planet» byr på en minst like god Sackboy-opplevelse som storebror på PS3. Gode alternativ også i «Motorstorm: Arctic Edge» og «Dissidia: Final Fantasy».

Årets beste plattformspillNew Super Mario Bros. Wii

WiiIkke mange å velge mellom her heller. Men uansett hva som har kunnet dukke opp så er det lite sannsynlig at noen har villet være i stand til å utfordre brødreparet Mario & Luigi. Klassisk Nintendo som for en gangs skyld var mulig å spille sammen med andre.

Årets beste skytespill«Call of Duty: Modern Warfare 2»

PS3 / Xbox 360Her var det vel ingen tvil. Til tross for gode bidrag i form av «Killzone 2» og «Halo3: ODST» så er «Modern Warfare 2» den suverene vinner. Spillet er et levende bevis på hvor langt spilbransjen har kommet når det gjelder å matche filmfabrikken Hollywood i eksplosiv action.

Årets beste nedlastbare spill«Trials HD»

Xbox 360Det sto mellom denne og «Shadow Complex», men i siste runde så var det «Trials HD» som stakk av med prisen. Aldri før har vel et spill ført til så mange knuste TV-skjermer, avrevne hårdotter og ødelagte håndkontrollere. På en annen side, aldri før har vel et spill ført til så mange berusende øyeblikk og gode minner som dette her heller.

Årets største overraskelse.Machinarium

PCMen pek-og-klikk sjangere var slettes ikke død. Ut fra intet kom dette geniale spillet som helt alene klarte å revitalisere en spillsjanger som har ligget i respirator de siste fem årene. Sært, surrealistisk og helt genialt.

Årets beste MMOAion: The Tower of Eternity

PCKoreanske «Aion» fikk gleden av å være eneste seriøse nykommer i MMO-landskapet i 2009. Derfor er det også naturlig at nettopp dette spillet inntar førsteplassen. Vakkert var det, dette fantasilandskapet som gikk selveste «World of Warcraft» i næringa når deg gjaldt oppmerksomhet fra presse og spillere.Årets beste action-spillUncharted 2: Among Thieves

PS3I stiv konkurranse med «Assasin`s Creed II» denne her, men til syvende og sist så var det Nathan Drakes som stakk av med seieren. Et usedvanlig velpolert og regissert eventyr som i tillegg til å ha tidenes flotteste grafikk også kunne skryte på seg en solid multiplayer. «Uncharted 2» er det beste spillet for PS3 så langt. Intet mindre.Årets beste action-RPGBorderlands

Xbox 360 / PS3«Torchlight» var et minst like godt, men mer tradisjonelt alternativ til denne prisen. Det som gjorde at «Borderlands» i siste instans gikk av med seieren var spillets enorme raushet med stadig nye skatter å oppdage, samt muligheten til å spille co-op med en kompis. Flotte greier.

Årets beste rollespillDragon Age: Origins

PCBioware troner vel fortjent på toppen av den vestlige RPG-tronen. «Dragon Age» var den åndelige oppfølgeren til «Baldur`s Gate II». Sjelden har du vel fått mer rollespill per time for pengene. Storslått, episk og blodig. Synd bare at konsollversjonene av dette spillet ikke engang nådde PC-utgivelsen til mer enn anklene.

Årets beste racing-spillForza Motorsport 3

Xbox 360Mange har kalt «Forza 3» for det ultimate bilspillet. Og det har de sannelig rett i. Alle andre racingspill synes overflødige etter at du har dykket ned i dette overflødighetshornet av alt som sjangeren kan by på. «Gran Turismo» kan gå hjem å grine, for å si det slik.

Årets beste kampsportspillStreet Fighter IV

PS3 / Xbox 360Her snakker vi ingen over, ingen ved siden. Ken, Ryu og resten av gjengen i Capcoms ikoniske spillserie satte ny standard for hvordan slike spill skal se ut. «Street Fighter IV» var ikke bare en teknisk triumf, spillet var også det mest intuitive i sjangeren så langt. «Lett å lære, vanskelig å mestre» er vel de ordene som best oppsummerer denne genistreken.

Årets beste sportspillFIFA 10

Alle plattformer«Pro Evolution Soccer» er død. Lenge leve «FIFA». Ikke særlig vanskelig å kåre vinneren av denne sjangeren i år. «FIFA 10» slo ned som en bombe og etablerte seg øyeblikkelig som det beste fotballspillet noensinne. Suverent.

Årets RTS-spillHalo Wars

Xbox 3602009 var usedvenlig fattig på gode strategispill. Men Microsoft skal ha all ære for forsøket med å bringe sjangeren over til den nye konsollgenerasjonen. Ikke helt klaff dette her, men bedre enn alle andre tidligere forsøk på gjøre den mest PC-spesifikke sjangeren av dem alle mer spiselig for konsoll-folket. Bare det i seg selv gjør at «Halo Wars» fortjener hederen.

Årets beste sosiale spillWii Sports Resort

Nintendo WiiDenne sjangeren har bokstavelig talt eksplodert med plastikkgitarer, mikrofoner og aerobic-brett de siste par årene. Og 2009 var intet unntak. Vinneren av denne kategorien går likevel til Nintendo og «Wii Sports Resort» fordi spillet så uhemmet frir til vår sans for å leke sammen med andre.

Årets «opp-som-en-løve-ned-som-en-skinnfell»Prototype

PS3I sterk konkurranse med «Wolfenstein» så tar superhelt-spillet «Prototype» kaka i denne sammenhengen. Dette var hypet som et av årets topp-spill. Feil. At spillet var usedvanlig blodig er så sin sak, men at det var både blodig, dumt og fullstendig usammenhenengene klarer vi ikke å tilgi. Ser du dette i en tilbudskasse så bare gå forbi.Årets beste barnespillMini Ninjas

Alle plattformerIkke et barnespill per definisjon, men likevel et eventyr laget med de yngste i tankene. «Mini Ninjas» er laget slik at du kan komme deg gjennom utfordringene på enkleste mulig måte eller å ta i bruk de mange spesialtriksene du tilegner deg. Lett eller vanskelig. Du bestemmer.

Årets største skuffelseAfro Samurai

Xbox 360Her sto utfordrerne i kø: «Wolfenstein», «Sonic and the Black Knight», «Wheelman», «Bionic Commando», «Brütal Legend» og ikke minst «Afro Samurai». Den tvilsomme vinneren må være sistnevnte. Sjelden har vi sett et spill med et så godt utgangspunkt som tryner så ettertrykkelig. Styr unna.

Årets «chill-out» -opplevelseFlower

PS3Noen ganger har en bare lyst til å lene seg tilbake og nyte god grafikk, god musikk og i det hele tatt bare slappe av. «Flower» på PS3 lot deg gjøre akkurat dette. Spillverdenens svar på massasje, champagne og total velvære.

Årets beste import-spill

Demon`s Souls

PS3Helt umulig å komme unna denne her. Du har kanskje hørt snakk om det eller lest panegyriske debatter og omtaler på nettet. «Demon`s Souls» finnes per i dag ikke i europeisk distribusjon. Så om du skal importere kun ett spill i hele ditt liv..... Ja, det er bra. 
På forsiden nå