Mira fra Lade kan få Sproingprisen

Innesluttet, sjenert og deprimert. Arne Byes utypiske tegneseriefigur Mira er nominert til Tegneserie-Norges gjeveste pris.

Stolt av nominasjonene: Arne Bye fikk vite at han er nominert til Sproingprisen under et arrangement på utestedet Familien i Trondheim lørdag. - Historien om Mira er den beste jeg har laget, sier Bye. 

Saken oppdateres.

Lørdag ble det klart at trondheimstegner Arne Bye er nominert til Sproingprisen.Prisen deles ut hvert år under Oslo Comics Expo og har som mål å fremme kvalitet, bredde og interesse for tegneserier i Norge. Vinneren får en statuett, samt heder og ære i tegneseriemiljøet. De nominerte ble offentliggjort under et arrangement på utestedet Familien i Trondheim sentrum.Bye er nominert for heftet «Mira: Atten», om 18 år gamle Mira som bor på Lade i Trondheim. Lesbiske Mira er sjenert, innesluttet og tidvis deprimert.Serieskaperen er desto mer glad.–Jeg er fornøyd, men mest av alt overrasket. Hadde jeg visst at jeg kom til å bli nominert, hadde jeg ikke kommet i dag, koketterer Bye.–På den annen side er «Mira: Atten» helt klart det beste jeg har laget. Så det føles riktig å bli nominert for det arbeidet, fortsetter serieskaperen.En oppvekstromanHeftet, som kom ut i fjor, er basert på Byes striper om Mira som ble publisert i Arbeideravisa under dens korte comeback i Trondheim i 2007. Stripene har også vært på trykk i Trønder-Avisa og Nordlys.–Hvorfor tegneserier, Bye?–Jeg skylder på faren min. Da jeg ble født, sa han til min mor at nå måtte de begynne å abonnere på Donald. Det var selvfølgelig bare en unnskyldning for å lese det selv. Men jeg ble påvirket, og har tegnet siden jeg var tre år gammel. Jeg har faktisk 25-årsjubileum som tegneserieskaper i år, sier 28-åringen.Det prisnominerte heftet handler om Miras 18-årsdag. Leseren får også glimt av hvordan hennes åtteårsdag fortonte seg ti år tidligere. Bye håper de to merkedagene er skildret på en slik måte at leseren gjør seg noen tanker om hva som har skjedd i mellomtiden.–Det skjer noe den dagen Mira fyller åtte år, sier Bye hemmelighetsfullt om heftet han beskriver som en oppvekstroman.–En døråpnerBye er vokst opp på Ranheim og har studert journalistikk og medieteknologi i Bodø og Steinkjer.Det er likevel tegneserier som er den store lidenskapen. Bye håper på sikt å kunne leve av sin sterke fantasi og gode strek. Foreløpig er det imidlertid bokhandelen Norli i Nordre gate som fungerer som brødkurv.–Hvis du skal overleve som serieskaper i Norge er det én ting du trenger: Å hete Frode Øverli. Han lever sågar godt som skaper av «Pondus». For oss andre er det verre, sier Bye.28-åringen håper at nominasjonen til Sproingprisen kan være med å åpne noen dører.–Det er klart jeg håper på det. Målet er å få gitt ut flere hefter, gjerne på et større forlag. Jeg er ikke ferdig med Mira, sier Bye.

 
 
På forsiden nå