Vinpuls: Møt nordmann som lager sherry og brandy i Spania

Neste medlemskveld i VinPuls byr på et møte med nordmannen Jan Pettersen som i dag står bak en av de mest spennende nysatsningene innen svakvin, sherry og brandy i Spania.

Saken oppdateres.

Han kommer til Kvilhaugen tirsdag 16.november kl. 18.30 for å presentere et utvalg av produktene som nå vekker voldsom oppsikt i Spania. Og det ikke bare fordi det står en nordmann bak!Vi har vel alle hørt om alle de norske konjakkhusene i Cognac; Larsen, Bache Gabrielsen, Birkedal Hartmann, Braastad osv. Men visste du at det også er en nordmann som står bak Spanias kanskje beste brandy? For det er faktisk tilfellet!Nordmannen Jan Pettersen hadde i mange år arbeidet for det store spanske vin-, sherry- og brandy-firmaet Osborne da han for fire år siden kjøpte det velrenommerte sherry- og brandyhuset Bodegas Rey Fernando de Castilla i Jerez. På kort tid har han klart å «revolusjonere» og revitalisere en bransje som av mange ble oppfattet som litt gammeldags og konservativt. Derfor har produktene Jan Pettersen står bak vakt slik oppsikt, ikke bare på hjemmemarkedet i Spania, men også internasjonalt. Det dreier seg om sherryer i alle typer, fra Fino gjennom Amontillado og Oloroso til Pedro Ximenez, samt brandyer i forskjellige varianter (Reserva, Gran Reserva og Unico). Jan Pettersen er også involvert i en storsatning til flere titalls millioner der målet er å etablere en ny vinbodega i området ved Arcos de la Frontera som skal produsere den beste røde vinen noensinne laget i Andalucia. Første årgang er snart underveis, blant annet ved hjelp av konsulenthjelp fra australske og portugisiske winemakere.

Brennevinshistorie

Det er med andre ord internasjonal (og norsk) vin-og brennevinshistorie som nå skrives i den gamle sherrybyen Jerez de la Frontera. Som første nordmann noensinne er Pettersen eier og driver av et spansk brandy- og sherryhus. Og det er ikke bare et tradisjonsrikt, vin- og spritfirmaet som er kjøpt. Som navnet antyder (rey=konge) har det også rojale aner. Kong Fernando den tredje av Castilla var blant frigjørerne av Andalucia tilbake i 1248. Logoen på flaskene er våpenskjoldet til Kong Fernando, et tårn med løve på toppen og vann ved foten.

Kongelig leverandør

I dag fører Jan Pettersen de rojale forbindelser videre ved å levere både brandy og sherryeddik til det spanske kongehuset.Bodegas Rey Fernando de Castilla ble grunnlagt for 165 år siden, i 1837. Inntil nylig ble det eid og drevet av Fernando Andrada-Vanderwilde, hvis familie har handlet med vin i Jerez siden 1700-tallet. Jan Pettersen, som har lang erfaring fra sherry- og brandybransjen hos giganten Osborne, ble først spurt om å komme inn i firmaet som partner. Han fant seg imidlertid egne partnere og kjøpte hele greia. Det ble begynnelsen på et nytt kapittel i historien om Bodegas Rey Fernando de Castilla, men også for spansk vin-, sherry og brandy.

Servering: I tillegg til smaksprøver av svakvin, sherry og brandy blir det servert en smårett mot slutten av vinkvelden.

Pris: 300,- pr. person inklusive smaksprøver og smårett

Slik melder du deg på

Send en epost til vinpuls@adresseavisen.no

Frist for påmelding/avmelding: Fredag 12. november kl. 12.

Meld deg inn i trondheimpuls!

På forsiden nå