Tv-serien, som har premierei NRK i kveld, handler om kjæresteparet Janne og Pontus som er i begynnelsen av 30-årene. Det sa bare «schmokk» da de møttes for fire år siden. Nå er de imidlertid innhentet av den grå hverdagen, av lidenskapsløse rutiner og bespisning av Grandis med ketsjup og piffikrydder. Janne mener det må skje noe i forholdet snart, mens Pontus synes tilværelsen er helt grei skuring.

– Menn er kanskje litt enklere og synes det er greit med en forutsigbar hverdag. Pontus er vekter, spiller i band og trives i forholdet. Janne spør seg i stedet: Hvor går vi? Er ikke forholdet noe mer enn dette? Det er kanskje litt typisk for damer, mens det kanskje er litt typisk mann å være litt enklere og stille færre krav, fabulerer Jan Martin Johnsen.

Nominert til pris

Det skjærer seg mellom Pontus og Janne, og serien handler om den lange veien tilbake. Mens Janne tar for seg av ungkalver, søker Pontus mot modnere damer.

– Flere av anmeldelsene mener tematikken er litt for oppskriftsmessig med for mange klisjeer?

– Dette er en situasjonskomedie, og dermed en sjangeroppgave slik det heter i norsktimen. Det er rett og slett en komedie, og ikke et drama, som handler om akkurat denne klisjeen som er lett gjenkjennelig for mange av oss. Vi søker kjærligheten og vi ønsker å ha det bra. Serien er allerede blitt nominert til den store, europeiske tv-prisen Prix Europa, så vi må jo truffet noe. Dessuten er serien i norsk sammenheng litt annerledes, sier Johnsen.

Han viser til lek med stilen. Eksempelvis små, animerte innslag som gjør serien litt mer snodig enn det vi er vant med.

Trønderbataljon

Johnsen kommer opprinnelig fra Othilienborg/Stokkanhaugen i Trondheim, men forlot Trondheim for å gå på Teaterhøgskolen. Etter at han var ferdig med teaterutdannelsen i 2002, har han jobbet både ved Den nationale scene i Bergen og ved teatre i Oslo. Nå er han også aktuell i den kritikerroste Chat Noir-forestillingen «Nattens umusikalske dronning» sammen med Hege Schøyen. 34-åringen liker å jobbe med komedier.

– Du får konkret svar fra publikum når du spiller komedie. Og med «Schmokk» får jeg dessuten spille mot andre trøndere. Både regissør Ole Martin Hafsmo og medspiller John Brungot er trøndere som jeg også henger sammen med på fritiden.

– Er din egen hverdag schmokk eller lidenskapsløs?

- Det har i alle fall skjedd noe i mitt liv. Jeg er pappa til en ti måneder gammel gutt og har ikke tid til å reflektere så mye over livet. Det går mest i bleieskift, tidlige morgener og jobb. Hverdagslig, men også spennende.

Pontus (Jan Martin Johnsen) blir skikkelig svett når han havner i badstua sammen med Marit (Trine Wiggen) og mannen hennes (Øyvin Berven). Foto: NRK
Janne (Yngvil Støen Grotmol) og Pontus (Jan Martin Johnsen) buklander i hverdagen fire år etter det først sa Schmokk. Foto: NRK