Australia ledet klart etter opplesningen av fagjuryenes stemmer, men ble slått på målstreken av Ukraina.

Ukraina endte på 534 poeng, mens Australia fikk 511. Storfavoritt Russland fikk aller flest telefonstemmer, men det var ikke nok til å gå helt til topps. Landet ble nummer tre, med 491 poeng. Nytt av året var at fagjuryenes avgjørelser og telefonstemmene ble lest opp hver for seg, noe som skapte spenning helt til det siste.

Det er andre gang Ukraina vinner, etter at Ruslana vant i 2004 med «Wild Dances».

Etter seieren kunne 32 år gamle Jamala opplyse at hun som oppladning til lørdagens framføring hørte på filmmusikken fra «Schindlers liste».

– Jeg ønsker at min sang kan få samme kraft, sa hun.

Hun fortalte også at hun nå – ikke uventet – jobber med ei ny plate.

– Den kommer snart. Så seint som i dag skrev jeg en ny sang, røpet Jamala – før hun sang deler av «We Are Together». Tittelen er inspirert av årets Eurovision-slagord, «Come Together».

Russisk harme

Ukraina var spillselskapenes nummer tre før konkurransen. Jamalas låt «1944» handler om deportasjonen av anslagsvis 240.000 krimtatarer under Stalins Sovjetunionen, men den har også åpenbare koblingsmuligheter til vår tids russiske annektering av Krim.

Låtvalget har vakt harme hos russiske politikere. Til nyhetsbyrået RIA Novosti uttalte nestleder Vadim Dengin i den russiske Dumaens informasjons- og kommunikasjonskomité at avgjørelsen var «merkelig» og brøt med Eurovision-forbudet mot politiske sanger.

– Jeg er sikker på at det ble gjort for å ydmyke Russland. Vi håper at Eurovision-ledelsen vil nekte å tillate et slikt bidrag i konkurransen, sa han.

Men det skjedde ikke. I en melding i begynnelsen av mars kunngjorde Eurovision at styringsgruppa hadde godkjent Ukrainas innslag.

Krimtatar

Artisten Jamala er krimtatar selv. Bestemoren ble deportert, og et av barna døde underveis.

– Jeg trengte denne sangen for å befri minnet om min bestemor og om jenta som ikke har noen grav, uttalte hun til nyhetsbyrået AFP.

Jamala legger ikke skjul på at budskapet også kan omfatte Russlands annektering av Krim – og forteller at hun ble med i sangkonkurransen denne gangen for at folk skal få høre om hjelpeløsheten hun opplever etter den russiske annekteringen.

Ukraina president Petro Porosjenko var raskt ute med gratulasjoner.

– Ja! skrev presidenten på Twitter.

– En fantastisk framføring og seier. Hele Ukraina takker deg fra hjertet, fortsatte han.

Sverige nådde ikke opp

På en fjerdeplass i lørdagens finalen i Globen finner vi Bulgaria, som stilte med Poli Genova og hennes «If Love Was A Crime».

Arrangørlandet Sverige – som var Nordens eneste i finalen – endte på femteplass. Kanskje noe overraskende fikk ikke Frans og hans «If If Were Sorry» ett eneste poeng fra den norske fagjuryen.

Aller sist av de 26 landene i finalen kom Tyskland, med elleve poeng.

Med 11 poeng måtte Jamie-Lee Kriewitz fra Tyskland ta til takke med sisteplassen. Foto: NTB scanpix
Australske Dami Im med låta "Sound of Silence" toppet etter juryenes stemmer, men telefonstemmene vil det annerledes. Foto: NTB scanpix