«Tusvik & Tønne talkshow»:

Koselig med phung

Bevisst, autentisk, ærlig og ganske morsomt.

"Tusvik og Tønne talkshow" er ganske moro og fortjener mer plass på skjermen, mener vår anmelder.   Foto: Bjørn Wad, TV 2

Saken oppdateres.

Når Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne lager sitt eget talkshow, hopper de etter Wirkola: Seg selv.

«Tusvik og Tønne» er en av landets mest populære podkaster. Gjennom til nå 137 episoder har de kjeftet og krenket, fjaset og fjertet, tullet og tøyset, og ikke minst, bedrevet utmerket spott og satire.

Podkasten er stedet der de to altfor frittalende komikerne har lov til å tømme seg. Best er de nå de stikker en finger opp i nesen på autoritetene og skriker: «Hør her!»

Uten skarpe kanter

TV er noe ganske annet enn podkast. Annonsørene vil ha mest mulig for kronene sine, TV-sjefene vil ha høyest mulig seertall, folk flest vil krenkes minst mulig.

Komikerne får dermed strammest mulig tøyler. De må skrelle av seg de skarpe kantene, oppføre seg pent og gjøre seg spiselig for flest mulig.

Hvordan går det da når to av norsk humors frekkeste og friskeste stemmer presses inn i slike rammer?

Overraskende bra, faktisk.

Programlederne er gjestene

«Tusvik og Tønne talkshow» er i bunn og grunn, nettopp, et talkshow. Heldigvis styrer de unna de verste fellene som gjør kanalens mange talkshow flate og forutsigbare. Her er det Tusvik og Tønne som er gjestene, og gjesten, i premieren «Mini» Jakobsen, er programlederen.

I teorien kan alt skje, selv om kanalsjefene selvsagt har en klam hånd over det hele. Komikerne er likevel blitt gitt frie nok tøyler til at de kan skape mye moro og komme ut av det med æren i behold.

Spontanitet

Best er programmet når ting får skje – i hvert fall tilsynelatende – spontant i studio. «Mini» virker oppriktig ukomfortabel. Programposten «Send til alle», der de tar mobilen til noen i studio og sender melding til alle på kontaktlista, virker litt for planlagt, men de får likevel snodd til seg rom for fjas. Responsen fra mottakerne er ubetalelig.

«Ildprøven», der «Mini» skal intervjue Bonde Tusvik mens han er koblet til en riemaskin, er frydefull underholdning.

«Soulspring», der de sitter sammen med Märtha Louise og Elisabeth, fungerer bare sånn passe. Premisset er uklart. Skal de bare kommentere eller er de en del av det?

Innslaget der de er med «Mini» på jobb, kunne med hell blitt gitt mer plass. «Mini» gjør for øvrig en mer enn godkjent innsats i programmet.

Mer plass, takk

Tusvik og Tønne er blitt tildelt en knapp halvtime på skjermen. De fortjener mer. Da hadde moroa fått mer plass, da hadde det som virkelig er gøy, altså tingene som skjer i studio, kunnet utfolde og utvikle seg mer.

Programmet er ikke like slagkraftig som podkasten. Det slår ikke de glitrende settene Tønne gjorde under «Lattergalla» i fjor høst og Bonde Tusvik serverte i «Mot i Brøsta» tidligere i år.

«Tusvik og Tønne talkshow» er noe annet. Det er koselig TV. Det er bevisst, ærlig, autentisk og vel verdt å få med seg.

Og ganske morsomt, slik «Mini» beskrev et av innslagene.

Vi får håpe de stikker en finger langt oppi nesa på programsjefen, roper «Hør her!» og krever et ekstra kvarter på skjermen. Det fortjener både de og vi.

TV2, torsdager kl. 21:40

På forsiden nå