Her skal krigen gjenskapes

Tre unge menn på Hegra festning. De kikker på gamle krigsbilder og sammenligner dem med landskapet de har foran seg. Her skal de gjenskape de dramatiske dagene i 1940 og lage dokumentar-serie for tv.

Saken oppdateres.

Alliert og alene, er arbeidstittelen på prosjektet til de tre fra Ekkofilm i Trondheim, et prosjekt som startet med en idé for fire år siden, og som nå er kommet et godt stykke inn i utviklingsstadiet. De tre har laget en pilot som er vist for internasjonale TV-kanaler, er i gang med å intervjue veteraner som kjempet mot den tyske invasjonen i Norge og har innledende samtaler med NRK. Målet er å ferdigstille serien på tre eller fire episoder a 50 minutter i løpet av 2010, da Hegra festning runder 100 år.Sist uke var de på befaring på Hegra, der deler av TV-serien skal filmes.-Dette er en serie som skal følge kampene i hele Norge. Vi ønsker å sette norsk lokalhistorie, som for eksempel den her fra Hegra, i et større perspektiv, sier Stian Trovik, regissøren for serien.Persondrevet-Det er en persondrevet serie. Vi har snakket med veteraner i England og ønsker å komme i kontakt med så mange som mulig som har historier å fortelle her fra Hegra eller andre steder i Norge der det ble kjempet mot tyskerne, sier Trovik.De skal også snakke med soldater som kjempet på tysk side, for å få kampene belyst fra den siden, polske veteraner og franske veteraner.

De meniges historier-Det er først og fremst historiene til de menige soldatene vi er ute etter, og vi har allerede funnet noen som ikke er fortalt i særlig grad tidligere. Blant annet om engelske soldater som ble lovet forsterkninger som aldri kom, og som fortsatte kampene i flere dager etter at operasjonen deres var kansellert i London. Om hvordan de hadde ordre om å ta Kong Haakon med makt dersom han motsatte seg å bli med til Nord-Norge, om moldenseren som nektet å angripe et tysk mitraljøsereir, men som ble beordret av norske regjeringsrepresentanter, med den følge at flere av hans kamerater ble drept, om tre unge menn som ble skutt på stedet fordi de hadde patroner i lommene. Vi vil fortelle om menige soldater som ble brukt i et politisk spill. Og nå er det snart siste sjanse til å snakke med noen som kjempet under krigen, sier Trovik, som gjerne ønsker tips fra tidsvitner som opplevde invasjonen på nært hold.InternasjonalPå en internasjonal TV-messe i Frankrike opplevde de en voldsom interesse for piloten.-Både History Channel, ORF i Østerrike og fransk/tyske ARTE var svært interessert. Krigen i Norge er en del av europeisk historie, men den har ikke vært ofret veldig stor oppmerksomhet i utlandet. Forsøket på en alliert invasjon er omtalt som "the forgotten fiasco", sier produsent Kristian Karlsen.Metoden de tre har valgt for TV-serien er en relativt ny form i Norge. Blandingen av personintervjuer og rekonstruksjoner er krevende.-Hvis en soldat forteller om hvordan ryggsekken ble skutt av ryggen hans her på Hegra, så må vi faktisk se ryggsekken, og da må den være slik ryggsekkene var akkurat da. Bildene må være autentiske, sier Trovik.

ManipuleringOg det kan by på store problemer på Hegra festning, for der har skogen vokst seg lang og tett kloss opp til festningsmurene, mens det i 1940 var hugget ut og laget fri sikt. Festningsmurene er også preget av kampene som fant sted og flere bygninger er borte eller helt gjort om.-Vi kartlegger nå hva vi kan rekonstruere og hva vi må manipulere digitalt, sier Jon Skår, post-produksjonsansvarlig og den som har kompetanse på rekonstruksjoner i dokumentarfilm.-Hegra er en kameravennlig plass å filme på, men vi blir nødt til å tenke minimalistisk, subjektivt og enkelt, med mange tette bilder. I de store bildene må mye gjøres, sier han.

StorsatsingProsjektet er i sin helhet styrt fra Ekkofilm i Trondheim, og blir en storsatsing for selskapet. Produsent Kristian Karlsen er litt tilbakeholden med tallene, men det dreier seg om en produksjon på flere millioner kroner.

-Den vil i hvert fall skape mange arbeidsplasser, og vi håper at det også er miljøbyggende, sier han. 
 
    
      (Foto: Ekkofilm)

  Foto: Ekkofilm

 
    
      (Foto: Ekkofilm)

  Foto: Ekkofilm

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå