Avslørte bestemor som drapsdømt

Amerikanske Barbara ante ingenting om at hennes norskfødte bestemor ble dømt for drap som 18-åring og flyktet til USA etter fem år i fengsel.

Saken oppdateres.


- Jeg gråt, og ble fryktelig trist og sjokkert da jeg leste brevet. Jeg har en 18 år gammel sønn selv og tanken på at noe sånn skulle hende ham ... hvor var foreldrene hennes, noe måtte jo ha gått fryktelig galt. Mange, mange spørsmål dukket opp i hodet mitt, sier Barbara Liles (57) som fikk et brev i hånden under innspillingen av tv-serien om norskamerikanere, «Alt for Norge». Tv-teamet fortalte at det som sto i brevet kunne gjøre henne både opprørt og fortvilet. Mens kameraene gikk leste Liles om bestemoren Petra Oline Staven fra Namdalseid som ble dømt til 15 års fengsel for drap på sin grandtante i Trondheim i 1909.

Tilfeldig funn

- Jeg hadde selvsagt foretrukket å få vite dette på en annen måte. Men tv-teamet hadde gjort masse research og funnet frem til denne historien helt tilfeldig.

Og jeg fikk velge selv om jeg ville at dette skulle være med i programmet. Ingen i vår familie her i Oregon i USA har visst noen ting om denne utrolige historien og jeg synes det er riktig at historien blir fortalt, sier Liles.

DIS-Norge og Norsk Slektshistorisk forening har bistått Produksjonsselskapet «Monster» for å lete opp slektninger og finne ut av deltagernes slektshistorie. De fant frem til Barbara Liles tremening, Solrun Holien (66), som bor i Namdalseid. Hun hørte historien om søsteren til farmoren sin første gang da hun var 17 år.

Ingen visste

– Dette er en historie som ikke er kjent her i bygda. De fleste er i slekt med hverandre her, men ingen har snakket noe om dette. Det ble nok holdt stilt for å beskytte oss og fordi det var veldig vondt for dem som opplevde det, sier Holien som er pensjonist og bruker mye tid på slektsforskning.

Hun kontaktet Riksarkivet og fant frem til fangeprotokollen i 1909. I tillegg har hun lest aviser fra den tida for å finne ut mer om hva som egentlig skjedde.

Jo mer hun har funnet ut av historien, dess mer usikker er hun på om Petra var skyldig, og jo flere spørsmål sitter hun inne med.

Mulig justismord

– Petra var veldig begavet og ble anbefalt å gå på middelskole. Hun flyttet fra Namdalseid til Trondheim for å gå på skole og bodde hos sin grandtante, som var syk og gammel. Ikke uventet døde tanten, og i dødsattesten sto det at årsaken var hjertelammelse. Etter dette bodde Petra alene på hybel i Trondheim. Men da hun var på eksamensfest i begynnelsen i juli, ble hun arrestert og tiltalt for tyveri, forfalskning av testament og for drap på tanten som var meget velstående og hadde satt inn Petra som enearving, sier Holien.

Hun tilsto alt hun var tiltalt for og ble dømt til 15 års fengsel.

– I Adresseavisen kan vi lese at hun falt sammen under rettssaken og at hun nikket til politiforklaringen. Rettssaken var ferdig på to dager og rett etter ble hun sendt til landsfengselet i Oslo. I fangeprotokollene sto det bla: «Kom kjørende inn på plassen med vogn full av blomster, meget nedtrykt»

– Trolig kom hun dit med hesteskyss og hadde nok sympati fra mange. Nærmere jul samme år står det i protokollen: «Tekkelig som alltid, meget pålitelig, lærer engelsk og tysk».

Nevnte aldri Norge

I 1914 ble hun løslatt ved Kongelig resolusjon, som en nådesakt i forbindelse med 100 års jubileet. Fem år senere reiste hun til USA der hun studerte sykepleie og møtte sin mann som var rektor på en skole. De flyttet etter hvert til Kina og fikk fem barn. Etter en tid flyttet de tilbake til USA, men Petra Oline reiste aldri tilbake til Norge. Hun døde 49 år gammel, da Liles mor var ti år gammel.

– Moren min er 84 år gammel nå, og hun begynte å gråte da jeg fortalte henne historien. Hun ringte umiddelbart til de to gjenlevende søsknene sine.

Det er en utrolig trist historie, samtidig er det en rekke brikker som faller på plass. Dette forklarer jo hvorfor bestemoren min aldri snakket om Norge og slektningene der. Hun hadde ikke kontakt med noen.

- Hva om Petra Oline var uskyldig?

- Ja, det hadde vært en lettelse om vi hadde funnet ut det. Men det hadde også gjort historien enda tristere, sier Liles.

Søndag 30.september sendes episoden der denne historien blir fortalt, i «Alt for Norge» på TVNorge.


Alt for Norge TVNorge søndag kveld.

(Foto: TVNorge)

Foto: TVNorge

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå