Det er ikke så sært som det kan høres ut, ifølge prosjektleder for programmet Lise May Spissøy. Programmet er basert på hedmarkingen Lars Myttings bok om vedhugst, vedstabling og vedens plass i folkesjela. Boka «Hel ved» solgte i 150 000 eksemplarer og førte til at mange snakket om ved som et kulturelt samlingspunkt.

– Litt sært er det nok å gå så dypt inn i et tema, men utgangspunktet er altså braksuksessen med veiboka. Jeg tror det er noe veldig eksistensielt over ved, og vi hadde ikke befolket dette landet uten ved å varme seg på. Og ved var ved da, og vi har ved nå, sier prosjektleder for programmet, Lise May Spissøy.

Á la Hurtigruten

Tanken er å benytte samme konsept som «sakte-tv» à la Hurtigruten, Bergensbanen og Nordlandsbanen. Arena for den 12 timer lange sendingen er Langegården utenfor Bergen.

– Første del av sendingen, fra klokken 20 og frem til midnatt, byr vi på gjester som snakker om ved, det blir musikk og underholdningsinnslag. Og selvsagt skal vi både kløye og sage ved. Etter midnatt blir det bål som sendes, minutt for minutt, på samme vis som de andre tv-sendingene fra for eksempel Hurtigruten og Bergensbanen.

Spissøy tror programmet vil appellere til mange fordi det handler om et meningsfullt, godt arbeid som har vært og er en fellesnevner for nordmenn.

– Det skjer noe når vi jobber med ved, det er nyttig arbeid, vi tar oss ut fysisk og resultatet gir oss noe som varmer. Eldre mennesker er genuint opptatt av ved, og kan få vedangst, altså en frykt for at de ikke skal ha nok ved til vinteren.

«Vedrekka» fremfor «gullrekka»?

– Det har kommet en del reaksjoner på Twitter og andre sosiale media på at det lages et så spesielt program for lisenspenger, hva tenker du rundt det?

– Det er helt naturlig, vi vet jo at dette er sært i utgangspunktet. Samtidig tror jeg mange vil la seg opplyse og underholdes om ved. Når det gjelder lisensen har vi veldig god samvittighet, for dette er en billig produksjon. Du får mye tv for pengene her, smiler Spissøy.

– Hvor høye seertall regner du med?

– Jeg aner ikke, dette kan slå an en stor hop, eller bli et smalt prosjekt for en liten del av befolkningen. Det er en stor produksjon og jeg tror det blir vakkert. Så jeg håper jo folk velger «vedrekka» fremfor «gullrekka».

«Nasjonal vedsending», NRK2, fredag kl. 20.05-06.00