God match: Sofia Helin og Kim Bodnia i hovedrollene på ny sesong av «Broen» er det beste med serien også denne gang, ifølge vår anmelder.

Den dansk-svenske krimserien «Broen» ble en av fjorårets tv-begivenheter, solgt til et 50-talls land. Serien har alt har fått en amerikansk versjon, mens en fransk-engelsk er under planlegging. Derfor er det ikke rart at mange av skuespillerne og hovedforfatter Hans Rosenfeldt er klar for sesong to. Overraskelsesmomentet er ikke det samme, men flere av kvalitetene fra fjorårets serie er på plass denne gang også.

Den nye sesongen av serien hadde premiere på dansk og svensk tv i går, søndag. Ideelt sett burde NRK hatt visningene samme dag. Denne anmeldelsen er basert på de to første episodene. De drar ganske godt i gang, og utspiller seg et drøyt år etter det dramatiske klimakset sist. Her starter det med at et skip uten bemanning, med fem medtatte fanger under dekk, braser inn i Øresundsbroen.

Dermed møtes igjen den svenske etterforskeren, spilt av Sofia Helin, og den danske, av Kim Bodnia. De gestalter originale, gode typer og kjemien og spillet mellom dem er seriens største fortrinn. Hun som sosialt handikappet, rett på sak med Aspergers syndrom, han mer kompleks og ustabil etter at han mistet sinn sønn i forrige sesong.

Fortellergrep og stil er mye av det samme, men dødsfallene ser ut til å kommme tettere. Svakheten i første serie var at etter som plott og gjerningsmannens drivkrefter ble åpenbart utover i serien, ble den mer klisjépreget. Det er for tidlig å si om denne sesongen har det samme problemet, men ganske tidlig vises det at ramme, miljø og hovedpersoner er bedre og mer originalt enn skurkesiden av opplegget.

Martin Rohde og Saga Norén er mer enn gode nok for nye doser grenseløs samtidskrim. Det gir et visst løft at han har fått mer å spille på, mens hun tilfører mer humor og drama ved at hun prøver å lære seg det sosiale spillet hun mangler forutsetninger for å takle. Krim og gru er koblet til økologi, globalisering og politikk, så noen hver kan bli skremt til å holde seg til «kortreist» framover.

Starten på andre sesong lover ganske bra. Om nivået holder eller stiger gjennnom ti timelange episoder, vil oppfølgeren være mer enn god nok. For nordmenn (og dansker) vil introduksjon av Jakob Oftebro som en av skurkene i andre episode være en anledning til å diskutere hvor god han er på dansk. Så får vi håpe at hovedforfatter Rosenfeldt og hans team gir Saga og Martin nok å spille på, på begge sider av grensa.