En drøm for Rabarbrateateret

Med forestillingen «En medtsåmmårnatts drøm» har Rabarbrateateret tatt et stort byks i retning av å bli et varig teater.

- Kjempestas: Skuespiller Øyvind brandtzæg (t.h.) og resten av kreftene bak suksessforestillingen «en medtsåmmårnatts drøm» jubler over Ut-Award for «Årets forestilling» 

Saken oppdateres.


Prisen for «Årets forestilling» under Ut-Awards er heller ingen ulempe for et friteater.

– Dette er kjempestas, og det er helt fantastisk at dette stykket som vi har hatt det så moro med å lage er noe andre også har satt pris på. Vi er så glad for denne prisen, og nå setter vi det opp igjen til sommeren, med noe av det samme, men selvsagt en forbedret versjon, sier Martha Standal som har vært koreograf på «En medtsåmmårnatts drøm».

Seks forestillinger har det blitt siden skuespiller Øyvind Brandtzæg og instruktør og dramaturg Espen A. Børø satt og drakk rødvin en kveld for om lag tre år siden og snakket om muligheten for å etablere et teater sammen. At det skulle ende opp med heder og ære i form av ut-award, hadde ingen av dem trodd.

– Jeg hadde ikke ventet dette i det hele tatt, så det er kjempeartig. Jeg var jo en av dem som startet Rabarbrateateret, og det å se hva dette har blitt er helt utrolig. Vi startet med små produksjoner, et par enaktere, og nå har vi hatt en svær forestilling som vi i tillegg har fått en pris for, smiler Børve.

Hele ensemblet på 25 personer, med alt fra kostymedesignere og scenografer, til skuespillere og dramaturger, har del i prisen for «årets forestilling». Ekstra betydningsfull er den likevel for skuespiller Madeleine Nilsen, som tok initiativet til at Rabarbrateateret satte opp «En medtsåmmårnatts drøm» i sommer.

Teater på dugnad

– Jeg vinner veldig sjelden, så det var helt fantastisk, spesielt med tanke på at det vi har utretta er gjort på dugnad. Det er rørende at vi fikk til dette, sier Nilsen om ideen fikk hun da hun gikk på Teaterhøgskolen i Verdal. Der ble elevene pålagt å lage en monolog av Hans Martin Ystgaards versjon av William Shakespears berømte «En midtsommernattsdrøm», gjendiktet på sparbumål.

– Jeg falt helt for stykket da jeg leste det på teaterhøyskolen. Jeg lå våken om natta og tenkte på denne monologen jeg skulle framføre. Det er en fare for at det kan bli litt dialektrot, det kan fort bli kvasitrønder. Men hvis man klarer å ta tak i Sparbumålet, så går det bra.

For tiden spiller hun hovedrollen i «My Fair Lady» i Førde. Og når «En medtsåmmårnatts drøm» settes opp på ny til sommeren, blir det uten Madeleine Nilsen.

– Øyvind (Brandtzæg) og jeg venter tvillinger i juli, så jeg regner med at det blir travelt nok. Vi kaller inn hele slekta for å hjelpe oss, for Øyvind skal jo være med som regissør også i år. Det blir alle mann på dekk, til sommeren, smiler Nilsen.


På forsiden nå