Taus Peer Gynt til Olavshallen

Slik har du aldri sett Peer Gynt.

Saken oppdateres.

Tegnspråkteatret Manu kommer med sin store Ibsen-satsing til Olavshallen i kveld og i morgen.

Ibsens rim og rytmer er vanskelig å formidle, men innholdet og alle de visuelle mulighetene utnyttes for fullt når Ibsen spilles på tegnspråk. To talende skuespillere - stemmeskuespillerne Morten Røhrt og Kjersti Fjeldstad - sørger for at mindre tegnspråk-kyndig publikum også vil ha utbytte av forestillingen.

Verdensbegivenhet

Dovregubbens kappe er laget av slappe gummihansker, og den store Bøygen taler gjennom fire sett med fingre svevende i svart luft. Ingeborg Kvamme har scenografien som i dette tilfellet er leken og iøynefallende, ifølge omtalene fra premieren i Oslo.

- Hvordan bevarer man Ibsens formuleringer, hans rim og rytme på tegnspråk? Det var en stor og vanskelig utfordring, sier teatersjef Mira Zuckermann til Aftenposten.

Hun karakteriserer det som en verdensbegivenhet at stykket nå er oversatt til norsk tegnspråk, og mener resultatet er meget bra. Men det har vært en arbeidskrevende prosess. På teatrets tidligere produksjoner har skuespillerne selv oversatt rollene sine underveis, noe Zuckermann mener ikke er en helt tilfredsstillende løsning, siden norsk er et fremmedspråk for døve.

Hvisking og skriking

Bentein Baardson har instruert forestillingen, den femte han gjør for Teater Manu. Han har måttet tenke helt nytt som regissør etter å ha begynt med tegnspråkteater. Blant annet kan skuespillerne ikke holde rekvisitter i hendende i særlig grad, siden hendene trengs til å formidle teksten med. Men både hvisking og skriking er mulig ved hjelp av hendene, mener Baardson.

Blant skuespillerne finner vi Lars Otterstedt, en av tre profesjonelle tegnspråk-skuespillere i Sverige med utdanning fra Teaterhögskolan. I andre roller: Bo Hårdell, Ipek D. Mehlum, Ronny P. Jacobsen, Leikny Holden, Casper D. Lund, Tommy Riise og Pia Schrøder. Forestillingen skal videre til Ålesund og Vestlandet, og skal senere vises på den nordiske kulturfestivalen for døve på Island og under Ibsenfestivalen i Oslo.

 
På forsiden nå