Calle Fegth satser på «råsa» i storformat

Rosévin kan være så mangt. Calle Fegth satser på storformatet og skrukork. Og kaller sin utgave for «råsa».

Rosévinen fra Calle Fegth skiller seg ut i Vinmonopolets hyller. Fegth røper at han ville satse på en uhøytidlig presentasjon og annerledes etikett for å ufarliggjøre det å drikke rosévin. 

Saken oppdateres.

«En liter råsa» er navnet på rosévinen som Calle Fegth har laget hos sin faste samarbeidspartner i Rheingau i Tyskland, Weingut Bernhard Mehrlein.

-Jeg ønsket rett og slett å gjøre noe mer løssluppent. Rosé er og skal være ufarlig og hyggelig. Vi skal ikke ta den for høytidelig, selv om den naturligvis må være riktig laget og smake godt. Derfor ble det en annerledes etikett og literflaske med skrukork, sier Calle Fegth.

Endret mening

I utgangspunktet var ikke rosévin det han hadde tenkt å lage, til tross for at Mehrlein i mange år har bedt han om å smake på den rosévinen som vinhuset lager. Calle synes rosé på Pinot Noir-druen ofte smaker kjedelig. Men så gikk han med på å prøve seg i kjelleren hos Weingut Mehrlein. Det endret hans oppfatning,

Pinot og dornfelder

I fjor var første gang han laget rosévin. Lansert uten de store fakter eller PR-opplegg. Likevel solgte han 11–12000 liter, hvorav nesten halvparten i Trondheim. Vinen var en blanding av Pinot Noir (spätburgunder) og den tyske rødvinsdruen dornfelder.

-Jeg merket jo da jeg holdt på i Mehrlein-kjelleren at det var en mulighet der for å blande noe som kunne bli bra. Min rosé er tørrere enn den de lager selv. I år har jeg dessuten brukt litt mer Pinot Noir enn første gang. Det er kun 24 prosent med dornfelder i blandingen. Jeg synes selv at den smaker godt allerede nå. Dette er ikke en vin du trenger å vente på, så finværet kan bare komme, gliser Calle.

Øker distribusjonen

Alkoholprosenten er holdt nede på pene 11,0 prosent, og Calle mener det er en rosévin både for vanlige folk og for dem som er mer vinnerder.

-I fjor var det bare utvalgte restauranter som fikk selge den, i tillegg til Pstereo-festivalen, for vi hadde begrenset volum. I år har vi tappet adskillig mer, bl.a. fordi det er en viss etterspørsel etter den også i Sverige. Jeg ser at den allerede er inne på syv polbutikker i Norge, og det uten at vi har løftet en finger. Jeg synes det er blitt et bra produkt til en hyggelig pris, påpeker Calle Fegth.

I overgangen mellom vinter, vår og sommer er det greit å ha en flaske rosévin på lur, mener Calle Fegth. 
        
            (Foto: ANNA MATTON)

I overgangen mellom vinter, vår og sommer er det greit å ha en flaske rosévin på lur, mener Calle Fegth.  Foto: ANNA MATTON

På forsiden nå