Nordmannen som er best i verden

Her er noe så sjeldent som en nordmann som har ord på seg for å lage verdens beste drikke: Jan Pettersen hanker inn 100-poengere både for sine sherryer og sine brandyer.

Først over ti år etter at han hadde kjøpt Bodegas Rey Fernando de Castilla lanserte Jan Pettersen en brandy under eget norsk navn hjemme i Norge.  Foto: ULF DALHEIM

Saken oppdateres.

Jeg traff Pettersen første gang for over 15 år siden. Var faktisk den første som oppdaget og laget en omfattende artikkel på at han i 1999, sammen med norske og spanske investorer, hadde kjøpt det tradisjonsrike sherry- og brandyhuset Bodegas Rey Fernando de Castilla, etablert så tidlig som i 1837.

Da Jan Pettersen & Co kom inn var Rey Fernando en sovende kjempe. I dag er han en høyst levende gigant.

Kultur og historie

Midt inne i tjukkeste Jerez de la Frontera, den ene av de tre kjente byene i det berømte sherry-triangelet (de to andre er Sanlucar de Barrameda og El Puerto de Santa Maria), har Pettersen rehabilitert og utvidet vin- og brandyhuset med det klingende, historiske navnet. Til daglig bruker han bare Fernando de Castilla som navn på produktene, men linken til kong Ferdinand skal ikke glemmes. Så oser det da også tradisjon, kultur og historiske i rikt monn når du vandrer inne i de imponerende lagringskjellerne der superproduktene ligger og godgjør seg.

–Vi har et ansvar for å ta vare på den historien som ligger her. Samtidig må vi hele tiden også utvikle oss. Jeg er ikke redd for å gjøre ting på en ny og annen måte hvis det betyr at produktene blir bedre, sier Jan Pettersen som før han begynte på egen hånd bl.a. arbeidet 20 år hos Osborne.

Syv produkter i Norge

Syv forskjellige Pettersen-produkter er å få kjøpt på Vinmonopolet. De tørre, leskende, friske, elegante og matvennlige sherryene Fernando de Castilla Manzanilla og Fernando de Castilla Fino, to Rey Fernando-brandyer, to Pettersen-brandyer samt nylanseringene fra Almansa i Alicante-området, en hvit verdejo-vin og en rødvin laget på syrah og garnacha. Merkenavnet er Pettersen Alpera, og meningen er å presentere value for money-viner med et klart spansk smakspreg.

Kvalitet har alltid vært ledestjernen for Jan Pettersen. Det er derfor produktene hans finnes på stjernerestauranter, i gourmetavdelingen til El Corte Ingles og blant utvalgte topprodukter i taxfree-butikkene på de største flyplassene. Det er også derfor Fernando de Castillo er leverandør av spesialtapninger som selges for flere tusen kroner i eksklusive vinklubber.

Fra 20 000 til 400 000

–Av brandy lager jeg bare det høyeste kvalitetsnivået innen DO Brandy de Jerez; Solera Reserva og Gran Reserva. For sherryene har jeg valgt å ha to ulike varelinjer, Classic og Antique. At jeg har fått så mange utmerkelser og høye poengsummer for Antiqueserien viser at eksperter og publikum setter pris på ekte vare, sier Pettersen. Han benevner virksomheten sin som «boutique winery». Selv om han har økt salget med 10-20 prosent nesten hvert eneste år siden han overtok i starten (fra 20 000 til 400 000 liter), er det fortsatt håndverk ned til minste detalj som utøves. Noen av brandyene tappes og etiketteres til og med for hånd. Det slikt det blir medaljer av!

Jan Pettersen fotografert ute i patioen ved vinanlegget til Bodegas Rey Fernando de Castilla i Jerez de la Frontera. Et sted du absolutt må besøke om du er i Andalucia og har sans for god sherry og/eller brandy. 
        
            (Foto: ULF DALHEIM)

Jan Pettersen fotografert ute i patioen ved vinanlegget til Bodegas Rey Fernando de Castilla i Jerez de la Frontera. Et sted du absolutt må besøke om du er i Andalucia og har sans for god sherry og/eller brandy.  Foto: ULF DALHEIM

Håndplukket og håndtappet. En spesiallaget brandy fra Bodegas Rey Fernando de Castilla. 

Håndplukket og håndtappet. En spesiallaget brandy fra Bodegas Rey Fernando de Castilla. 

 
På forsiden nå