Selv innrømmer hun nok at hun er en tydelig feminist. Det kom gjerne da hun i 17 år var vinskaper hos Chablis-giganten Jean-Marc Brocard. I et mannsdominert miljø klarte hun å markere seg så sterkt at ryktet begynte å gå foran henne: Her var en dame på se opp for.

Ukronet dronning

Så da hun begynte for seg selv for drøyt ti år siden, etter i flere år å ha kjøpt opp stadig nye vinmarker til eiendommen Les Temps Perdus i den lille landsbyen Prehy, ble hun raskt en yndling blant vinentusiaster som elsker Chablis i den rene, slanke, sylskarpe stilen, uten så mye som et eneste eikefat i sikte. Hun liker det nok ikke selv, men mange kaller henne allerede Dronningen av Chablis. Ukronet riktignok, men lell da...

Nå når den norske sjømaten i de nærmeste månedene vil være på sitt beste, er viner som dem Clotilde Davenne lager ikke til å komme unna. Reker og sjøkreps: Chablis eller Saint Bris. Kongekrabbe eller klomat fra taskekrabben: Chablis. Kamskjell i forskjellige varianter: Saint-Bris. Fisk på grill eller fra panne: Bourgogne Rouge.

Kjøpte i Saint-Bris

Inntil Clotilde startet for seg selv ble druene fra vinmarkene hennes kjøpt opp og blandet inn i Brocard-viner. Så hun visste lite om hva hun kunne klare å skape ut av druematerialet på egen hånd. Det tok ikke mange årgangene før hun hadde det klart, og vinekspert-ene slo til med gode score for vinene hennes. Etter hvert utvidet hun også porteføljen, gjennom å kjøpe en eldre gård i Saint-Bris, like utenfor Chablis vingrenser. Her fant hun flotte vinmarker beplantet med sauvignon blanc, aligote og pinot noir. Vinpakken hennes var komplett.

Vinstudiene (ønologi) tok hun på 80-tallet, etterfulgt av praksis i California. Så utvidet hun med studier innen jordbruk og markedsføring, og et stunt som winemaker i Beaujolais, før hun startet hos Brocard. Og ventet altså 17 lange år før hun begynte for seg selv.

Tre anbefalinger

–Jeg skulle kanskje ha gjort det før, har hun uttalt. Men hun er egentlig glad for at hun ventet å lenge som hun gjorde, for da hadde hun enda mer erfaring på baken og kunne stå raskere på egne bein. Og klarte å mestre papirarbeidet og byrå-kratiet som fulgte med det å drive eget vinhus.

Hun lager superfriske musserende Cremant de Bourgogne, slank, mineralsk og matvennlig Saint-Bris, bærfruktige, strukturerte Bourgogne Rouge og naturligvis en lang rekke med forskjelliger Chablis-viner. Produksjonen er økologisk sertifisert fra 2011.

Tre anbefalte smakebiter: Clotilde Davenne Petit Chablis 2015 (kr. 179,90) i basisutvalget. Clotilde Davenne Saint Bris 2014 (kr. 152,50) i bestilling. Clotilde Davenne Chablis 2014 (kr. 189,90) i basisutvalget.

Foto: ULF DALHEIM