«Glasnost på Polet» var tittelen på den første vinartikkelen jeg hadde på trykk i Adresseavisen 19. september 1990. Den handlet om at viner fra Øst-Europa hadde stor salgssuksess. Land som Ungarn, Jugoslavia, Romania og Bulgaria hadde alle vind i seilene på denne tiden. Ikke minst sistnevnte land, som i årene etterpå klatret helt til salgstoppen i Norge, foran Frankrike, Spania og Italia - for så å forsvinne helt igjen. I dag selges det knapt bulgarsk vin på Vinmonopolet. Romania og Jugoslavia er helt ute, mens Ungarn har holdt bra stand.

Polet holdt stand

Det har skjedd mye når det gjelder vin og vinomsetning i Norge på de 26 årene Salvesen og undertegnede har holdt på. Vinmonopolets monopol på import forsvant i 1996. Da trodde mange at også salgsmonopolet ville dukke under i løpet av kort tid.

Men Polet har holdt stand, og moderniserte seg. Selvbetjening, lengre åpningstider, flere butikker og ikke minst et enormt bredt utvalg av vin (mye takket være de private importene som fyller opp bestillingslisten), har ført til at Vinmonopolet egentlig står sterkere i dag enn noen gang.

Så lyset i 1976

Salvesen røpet i sin avskjedsartikkel at han fikk øynene opp for vin, og gikk fra å være avholdsmann til å bli vinelsker, etter et besøk i Ungarn i 1982. Selv ble jeg overbevist om at vin måtte bli en del av mitt interessefelt under en reportasjetur til Frankrike og Tyskland i 1978. Inne i en kjeller under et gammelt munkekloster i Tyskland fikk jeg smake en himmelsk søt riesling fra 1950-tallet. Der og da forsto jeg at vin var kultur og historie, bygget på tradisjoner og lidenskap, og ikke bare ren nytelse. Jeg var nyfrelst.

Vin er stadig in

Siden er det blitt over tusen enkeltartikler om vin og rundt 150 vinguider i forbindelse med nyhetslanseringene på Vinmonoplet. I tillegg til nesten 10 000 vinomtaler i den søkbare databasen på adressa.no. Siden jeg startet vinklubben «VinPuls» i 2000, har over 3500 vininteresserte meldt seg inn i det som er Norges største vinklubb. Oppslutningen om vinkvelder, messer, seminarer og vinturer er overveldende. Men det viser at Adresseavisens daværende sjefredaktør gjorde noe riktig da han ga klarsignal til at jeg kunne starte med vinspalte høsten 1990. Vin var - og er in!

Aldri utlært!

Mye vin er luktet på, smakt, spyttet ut og vurdert i disse 26 årene. Fra starten i Frankrike og Tyskland har ferden gått verden rundt. Spania, Portugal og Italia i den «gamle» vinverden er gjennomtrålet. Ungarn og Hellas likeså. Dessuten er Sør-Afrika, Argentina, Uruguay, Chile, USA, Australia og New Zealand i den «nye» verden også blitt grundig utforsket.

Hva jeg har lært? At du aldri blir ferdig utlært. Stadig nye årganger, en enorm variasjon i ulike druetyper, nye vinstiler, nye produsenter osv. gjør at du aldri kan slå deg til ro. Jakten på den neste store vinopplevelsen bare fortsetter. Og jeg ønsker deg, kjære leser, velkommen med på ferden videre.

Det har vært mange møter med betydelige personer innen vinbransjen gjennom årene. Her er et tilfeldig møte med skaper av supertoscaneren Sassicaia i Bolgheri nylig; Marchesi Mario Incisa della Rochetta. Foto: PRIVAT
Hyggelig møte for en tid tilbake med Anna Abbona, eier av Marchesi di Barolo i Piemonte.
Koselig å dele et glass god vin med Cristina Forner, eier og sjef ved Marques de Caceres, her på besøk på en VinPuls-kveld i Prins Olav Grill.