Både øl og vin går til lutefisk

Øl, hvitvin, rødvin eller musserende til lutefisk? Valget er enklere enn du tror, for det meste går!

Musserende, hvitvin og øl passer alle til lutefisk. Tilbehøret avgjør hva du skal velge blant disse. 

Saken oppdateres.

Tonnevis med lutefisk fyller norske middagstallerkener for tiden. Og diskusjonen går knallhardt. Hva skal vi drikke til?

Jeg mener det handler mest om smak og behag, noe om tradisjoner, og litt også om at vi ikke tør å tenke nytt eller prøve noe som er annerledes enn det vi er vant til.

Øl og akevitt

Ja, øl smaker og passer utmerket til lutefisk. Ingen tvil om det! Derfor står Nøgne Ø Saison (kr 69,90 for 0,5 l) på min innkjøpsliste. Et friskt og smaksrikt øl som tåler mye forskjellig tilbehør, og som også står bra til akevitten vi bare må ha. Ferdig snakka!

I seg selv er lutefisken relativt nøytral i smak, såfremt den ikke er overlutet. Dermed er det tilbehøret som bestemmer hva som egner seg best som drikke til. Poteter, bacon og ertepurré er ofte nok for meg, i tillegg til flatbrødet. Andre igjen må ha sirup, lefse, brunost og hvit saus. Da blir valget av drikke til straks mer utfordrende.

Det er ingen tvil om at en musserende vin kan gjøre jobben her. Og ikke nødvendigvis dyr champagne. Rimeligere alternativer, som Loxarel Reserva Brut Nature Cava (kr 144,90) eller Vitteaut-Alberti Crémant de Bourgogne (kr 164,90), kan fungere vel så bra. Det viktigste er at det bobler godt, og at vinen har god friskhet og nok frukt.

Musserende

Vil man ha vanlig hvitvin vet jeg at mange velger Riesling. Jeg anbefaler Rabl Grüner Veltliner 2015 (kr 135,00) fra Østerrike som er litt bredere i aromabildet, men som har nødvendig syrefriskhet som kan stå til både bacon og erter.

Rødvin? Hvis du absolutt må ha noe rødt i glasset, så gå til Piemonte og velg enten en Langhe Rosso eller en Barbera.

På forsiden nå