Fotball, mat og vin

Fotball og mat er ikke alltid nok. Man trenger også godt drikke til. Gonzalo Antóns nye lidenskap gir oss toppviner fra de beste vinregionene i Spania.

Saken oppdateres.

Da Gonzalo Antón fant ut at han ville bruke noen av pengene sine på å skape opplevelser for folk, etablerte han stjernerestauranten Zaldiarán i baskerbyen Vitoria-Gasteiz. Senere startet Antón-familien også en av de mest prestisjefylte fagseminarer for Spanias toppkokker.

Ikke noe spares for at Spania skal beholde sin status som et av de mest fremtidsrettede kjøkken i verden. Det vet, ikke minst Credo-kokkene, som har vært hos Zaldiarán på studieopphold. 

Også fotball

Gonzalo Antón er dessuten kjent som tidligere entusiastisk eier av fotballklubben Alaves som under hans tid ble løftet fra 1. divisjon og opp i det gode selskap i La Primera División. Pappa Gonzalo hentet bl.a. inn norske Dan Eggen. I dag er fotballklubben solgt til andre investorer.

For nå er det mest vin familien Antón er opptatt av. Mot slutten av 80-tallet fikk Gonzalo Antón nemlig en idé om at både restauranten Zaldiarán og andre topprestauranter trengte sin egen «husvin». Det var begynnelsen til Bodegas Viña Villabuena som med sine Izadi-viner er blitt en av de nye ledestjernene i Rioja.

Antón-familiens vinengasjement har dessuten flyttet seg til regionene Ribera del Duero og Toro.

Finca Villacreses i Ribera er naboen til Vega Sicilia og disponerer vinmarkene som tidligere leverte druematerialet til Spanias mest kostbare vin, Pingus. Så se opp for Villacreses, for dette er nok en av Spanias kommende storheter.

Det samme gjelder for Dominio Vetus i Toro. I Rioja er man i tillegg godt i gang med planleggingen av et nytt anlegg for nye superviner.

Størst og best

Bodegas Viña Villabuena, som står bak Izadi, ble etablert i 1987 i den lille spanske landsbyen Villabuena hvor bestefar Antón hadde vokst opp. Det bor bare 300 mennesker der, men byen har likevel 35 små vinhus som alle lager sin egen vin, enten for salg eller eget konsum.

Familien Antón er størst og best, etter å ha investert millioner av euro i et topp anlegg bygd etter de mest moderne prinsipper. Det er på fem etasjer og all produksjon foregår etter tyngdekraftsprinsippet, eller free flow som det heter i vinbransjen. Most og ferdig vin får strømme fritt fra øverst til nederst. Det gir god kvalitet.

Kapasiteten er på 750-800000 flasker. Det holder til en fatlagret hvitvin og fire røde, Izadi Crianza og Reserva samt Seleccion og Expresión. De to sistnevnte lages bare i gode årganger og er ment for lang lagring.

–Det er viktig for oss å ha langsiktig fokus. Vi skal være her hele livet, derfor vil vi fremstå som seriøse og profesjonelle. Selv om etterspørselen øker, vil vi ikke øke produksjonen slik at vi mister fokus og glemmer filosofien vår, understreker Lalo Antón, en av to sønner som er kommet inn i firmaet.

Det er derfor man bygger nytt andre steder fremfor å øke volumet i Villabuena.

 
På forsiden nå