Naturkvinnen fra Sicilia

Hun løp rundt i onkelens vinkjeller som småjente, deltok på vinmesser som 16-åring og startet eget vinhus rett etter fullførte studier. 24 år gammel lanserte Arianna Occhipinti sin første vin.

Arianna Occhipinti vil ikke være med på at "alt" skjer ute i vinmarkene. Det må også gjøres en god jobb i kjelleren. 

Saken oppdateres.

Drøyt 30 år gammel regnes Arianna som en slags «førstedame» i en ny generasjon unge, entusiastiske vinskapere på Sicilia som står på barrikadene for naturlig vin, fri for kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. De tilhører en slags back to nature-bevegelse. De fleste er økologiske, mange følger også Rudolf Steiners biodynamiske prinsipper.

Elegante viner

Vinene de lager er annerledes. Friske og smakfulle, men samtidig med en tiltalende letthet. Arianna Occhipinti bruker ordet eleganse når hun skal beskrive egne viner. Hun er heller ikke overbevist om at man må ha gamle vinstokker for å kunne lage god vin.

–Jeg går ikke etter muskelviner, med størst mulig ekstraksjon. Mine toppviner er ikke kraftpakker, for meg betyr det mer at de er elegante. Og det er ikke umulig å få til slike viner fra unge vinmarker. Det gjelder bare å jobbe godt med vinstokkene. Men samtidig er jeg ikke enig i at vin lages ute i vinmarkene. Gjør jeg ikke en god jobb i kjelleren hjelper det ikke hvor godt råstoffet i utgangspunktet er. Akkurat her har jeg endret syn siden jeg opponerte mot mine lærere på ønologistudiet.

Endte opp hjemme

Arianna mener hun har skyndet seg langsomt, selv om hun har oppnådd mye på kort tid. Hennes første vin ble laget fra druer hun fant i en gjengrodd vinmark bak huset der hun vokste opp. Ti år etter at den første vinen var lansert i 2004 bygget hun eget, moderne vinanlegg.

–Da jeg skulle starte reiste jeg rundt på hele Sicilia for lete etter spennende vinmarker. Men jeg endte opp «hjemme» i Vittoria. Og jeg valgte å satse fullt og helt på den lokale druen frappato. Dessuten var jeg klar på at jeg ville ha sementtanker til gjæring og fat bare for lagring, forteller Arianna.

Frappato-fokus

Hun er blitt en foregangskvinne også der. I dag står druen frappato for noen av de mest interessante vinene fra Sicilia. Men Arianna var den første til å rendyrke den som enkeltdruevin. Nå har frappato fått et løft. Ikke bare på Sicilia, men også internasjonalt. Også i Australia er det vinprodusenter som nå planter frappato.

–Det finnes to typer vin, sier Arianna Occhipinti. –Vin – og vin med noe. Mine viner er druer som blir til vin, uten kunstig hjelp. Kall det gjerne naturvin. Men naturvin er ikke noe spesielt, det er «bare» vin, rett og slett.

På forsiden nå