Pompøst fra Pompeii

Tro ikke at Pompeii kun er vulkanske ruiner. Druene til Villa dei Misteri kommer fra en vinmark midt inne i den historiske byen.

Saken oppdateres.

Ennå graves og utforskes det innenfor Pompeiis murer. For tolv år siden fant man rester av røtter fra vinplanter som ble tidfestet til rundt år 79 etter Kristus.

Det var opplysningen det tradisjonsrike vinhuset Mastroberardino trengte for å søke om lov til å plante ut vinstokker igjen - inne i Pompeii. Myndighetene ga sin tillatelse, og tre år senere kunne man høste de første vindruer, fra åtte forskjellige druesorter: Greco, Fiano, Aglianico, Piedirosso, Sciascinoso, Coda di Volpe, Caprettona og Falanghina som alle var i bruk iav gamle tider. Vinrankene var dessuten plantet på samme måte og mot samme himmelretning som for over 2000 år siden.

Ekte vare

Drøyt ti år senere har den unike Pompeii-vinen som Mastroberardino nå lager også funnet veien til Norge, hvor den er listeført i Vinmonopolets bestillingsliste. Prisen er solide 993,10 kroner, men da skal du vite at dette kanskje er verdens mest spesielle og ettertraktede vin, i et meget begrenset opplag.

Dessuten går inntektene fra salget av vinen direkte til arbeidet med å ta vare på Pompeii. Druene som er brukt er Piedirosso og Sciascinoso. Mer ekte kan det ikke bli.

Mastroberardino har ikke bare hjerte for gamle historiske monumenter. Vinhuset er også veldig nøye på at vinhistorien for Campania-regionen blir holdt i hevd. Det betyr sterkt fokus på de opprinnelige vindruene fra Campania. Mastroberardino har aldri laget vin på internasjonale druer, og kommer nok heller ikke til å gjøre det!

Fra grekernes herredømme på 800-tallet før Kristus, gjennom senere okkupasjoner av gotere, romere og spanjoler, ble vintradisjonene i Campania utviklet og foredlet, og da regionen i 1860 endelig ble italiensk, var det bare rett og rimelig at Mastroberardino-familien i 1878 grunnla et ekte kampanisk vinhus her, i byen Atripalda. Vinene fra Campania ville ikke vært hva de er i dag uten Mastroberardino.

Gjennom generasjoner var kvalitetsvin fra Campania synonymt med Mastroberardino, og fortsatt sitter vinhuset i førersetet, selv om det etter hvert er kommet mange spennende nykommere på banen. Akkurat nå er Campania-viner noe av det mest spennende som kommer fra Italia.

10. generasjon

Den første Mastroberardino skriver sin historie tilbake til 1750. I dag er vinhuset fortsatt drevet av Mastroberardino, i tiende generasjon. Tidligere generasjoner kan skryte av at det var denne familien som tok vare på og registrerte viner med utpreget lokalt tilsnitt, som Greco di Tufo, Fiano di Avellini og Taurasi.

Fellesnevneren for alle de store Campania-vinene er mikroklimaet og vinmarkenes beliggenhet i et utpreget vulkansk jordsmonn. Det skaper viner man ikke finner maken til noen andre steder.

Mastroberardino nøyer seg forresten ikke med bare en historisk vin: Naturalis Historia 2004, som ble lansert første gang i 1997, er fra og med 2003-årgangen en 100 prosent Aglianico-vin på mer enn 40 år gamle vinstokker. Med et opplag på 2300 flasker i året er den etterspurt, den også. Prisen på Vinmonopolet for den er 394,60 kroner.¿¿¿¿¿

 
 
 
 
På forsiden nå