Tenuta il Sogno utvider

13 år etter at de solgte alt hjemme i Norge for å satse på sin italienske vindrøm, går Eli Anne Langen og Frode Refstad ved Tenuta il Sogno inn i fase 2. Sammen med investorer er målet å kjøpe fem nye vinhus i Piemonte.

Frode Refstad og Eli Anne Langen fotografert ute i vinmarken, med vinstokker plantet alt i 1928.  Foto: ULF DALHEIM

Saken oppdateres.

Adresseavisen skrev for en tid tilbake at Eli Anne Langen fra Røros og Frode Refstad fra Oslo jaktet på investorer som kunne være med på å løfte vinhuset Tenuta il Sogno (sogno=drøm på italiensk). Nå er det klart at investorer fra Sunnmøre går i kompaniskap med paret. De har et hårete og langsiktig mål om å gjennomføre storsatning i Piemonte.

Kjøper vineiendommer

Gjennom selskapene Vino International og Vino Piemonte overtar ålesunderne Kjetil Blomvik, André Sperre og Leif Vadset 49 prosent av Tenuta il Sogno. Planen er å utvide produksjonen ved Tenuta il Sogno, men også kjøpe opp flere andre vineiendommer i Piemonte.

Selskapet Vino Piemonte har allerede kjøpt vingården La Mandragola, og er på jakt etter ytterligere 3-4 investeringsobjekter i Piemonte. Det dreier seg om etablerte vingårder med høy kvalitet på vinmarkene og attraktive bygninger. Over tid vil man invitere enn medeiere i Vino Piemonte. Disse vil få anledning til å bo på vingpårdene som kjøpes når de er på besøk i Piemonte.

10-15-årsperspektiv

«TiS 2.0» er navnet på det nye norske vinprosjektet i Piemonte. De nye partnerne er enige om en langsiktig satsning innen et 10-15 årsperspektiv. Det skal utvikles nye kvalitetsviner fra egne druer. Barbera og nebbiolo vil bli nye satsningsdruer, og man vil lansere egen Barolo- og Barbaresco-vin.

Både kapasitet og produksjon skal økes fra dagens 12 000 flasker årlig. Merkenavnet og konseptet skal forsterkes, og i tillegg til økt salg i Norge og lokalt i Piemonte, vil man satse både på England og Asia. Kunstneren Ørnulf Opdahl skal utvikle ny etiketter, og lanseringen av vin kan skje sammen med kunstutstillinger.

Viner fra hver gård

Etter hvert som man kjøper opp nye vinhus, vil det bli lansert viner med druer fra hver gård, men også blandingsviner laget på druer hentet fra alle eiendommene. Eksklusive viner i mindre antall står også på planen.

Det er allerede planlagt utbygging av eksisterende lokaler på Tenuta il Sogno, og det vil også bli bygget eget lokale for lagring.

Det var i 2001 atr Eli Anne og Frode bestemte seg for å satse i Piemonte, i nærheten av landsbyen San Marzano Orivieto. Vinene de har laget siden 2002 har fått god mottakelse i Norge, ikke minst Bricco Soria som lages på druer fra en vinmark plantet i 1928 like ved vinhuset. Tilsammen består Tenuta il Sogno i dag av 1,5 hektar med egne vinmarker. Siden 2003 har man drevet økologisk, og etter hvert er også biodynamiske prinsipper innført ved eiendommen.

Ålesunds-investorer

Det er selskapet Vino International som er «morselskapet» for den nye vingrupperingen som nå er under oppbygging. Vino International står bak selskapet Vino Piemonte, som kjøper seg inn i Tenuta il Sogno. Eiere i Vino International er Blommenholm Invest, Consultpartner Holding og Sperre Holding, alle med forretningsadresse i Ålesund. Kjetil Blomvik blir daglig leder av Vino Piemonte. Han har bakgrunn fra bl.a. Acta Ålesund, som drev med aksje- og fondsmegling samt eiendom.

Den nykjøpte eiendommen La Mandragola er utskilt som et eget selskap.

Frode og Eli Anne foran hovedhuset ved Tenuta il Sogno. Nå utvider de virksomheten i Piemonte, ved hjelp av norske investorer som kjøper 49 prosent av drømmegården. 
        
            (Foto: ULF DALHEIM)

Frode og Eli Anne foran hovedhuset ved Tenuta il Sogno. Nå utvider de virksomheten i Piemonte, ved hjelp av norske investorer som kjøper 49 prosent av drømmegården.  Foto: ULF DALHEIM

På forsiden nå