Jakten på godsmaken

Siden november 2000 har norske vinelskere lesket seg med over fire millioner liter vin utvalgt av Christer Berens.

Saken oppdateres.

-¿Hey «Chris», try this Pecorino!

Det er hektisk inne på smakerommet til produsenten Farnese ved deres Caldora-vinhus i Abruzzo. På benken står en endeløs rekke med vinprøver. Christer Berens og Farnese-ønologen Marco Flacco er i gang med nok en runde av forskjellige tankprøver med 2007-årgang av hvite viner. Flere typer med Trebbiano-vin, noe Chardonnay og noen laget på den lokale Pecorino-druen blir gjenstand for nøye vurdering.

Christer skal blende sin Cuvée Christer Berens Trebbiano d’Abruzzo 2007, og er på jakt etter den optimale miksen. Denne gangen vil han ha mer Pecorino, en drue han mener vil tilføre sluttresultatet ekstra spenst og lengde.

Godt fornøyd

Marco Flacco har funnet en flaske med en svært vellykket Pecorino som han vil at Christer skal teste. Noen slurp og smask senere er konklusjonen klar: Christer kutter ut Chardonnay helt, og øker andelen Pecorino til 15 prosent.

–¿En ekstremt bra Pecorino, dette. Sammen med Trebbiano-druen, som også viser gode resultater i 2007, vil jeg få en vin med lang smak. Pecorino-andelen vil tilføre både litt grapefrukt og en fin prikkende kryddertone, forklarer Christer og smatter med tunga, godt fornøyd med dagens første utfordring.

Etter en pause går han og Marco løs på oppgaven med å blende en rød Montepulciano d’Abruzzo. Den har vært en av Christers største suksesser på det norske markedet, så her gjelder det å ha tunga rett i munnen når en ny årgang skal settes sammen. Kraftfulle Montepulciano er hoveddruen. I tillegg kommer en andel Sangiovese, som gir god saftighet.

–¿Christer smaker vin veldig godt, vanligvis blir vi raskt enige om hvordan vi skal komponere vinene hans, forteller ønolog Marco Flacco som synes det er spennende at en «amatør» utenfra kommer inn i smakerommene og utfordrer proffene på deres hjemmebane.

Startet i år 2000

Christer Berens lanserte sine første viner høsten 2000. Da var han først ut i Norge med en serie viner under eget navn. Snart ni år senere er det kommet flere konkurrenter på markedet, men Christer ligger fortsatt i tet. Underveis har han vært hos en rekke produsenter i Italia, Frankrike og Spania i jakten på god-smaken. I fjor kjøpte nordmenn 663¿798 liter med Christer Berens-vin på Vinmonopolet. I disse dager kommer hele kolleksjonen hans, fire flaskeviner og tre bag-in-bokser, med nytt design og forbedret innhold. Tre av vinene ble til da vi fulgte Christer til Abruzzo og Puglia i februar.

Tenker likt

Dagen etter Farnese-besøket er vi hos San Marzano i Puglia. Sjefønolog Filippo Baccalaro er guide gjennom tank- og fatprøvene som skal testes der. Han er glad for at Christer har samme tankegang som han selv, nemlig at det er druenes frukt og ¿egenart som skal dyrkes frem i vinene.

–¿Vi tenker likt. At vinen skal fortelle noe om druene den er laget på. Jeg liker ikke at folk forsøker å forandre for mye. Det gjør ikke «Chris». Han blender gode viner, mener Baccalaro.

Christer Berens er født i Bollebygd i Sverige, men har bodd i Norge i en årrekke. Han har deltatt i to VM for vinkelnere, og vært restaurantsjef ved Bagatelle, Le Canard og Bølgen & Moi. Han har utgitt fire vinbøker, en kokebok og er mye brukt av P4 og TV 2 som vinekspert.¿¿TV-ADRESSA: Se flere TV-saker her

 
 
På forsiden nå