En norsk suksess - historie

Når vinekspertisen kårer en «norsk» vin som verdens beste Carmenere er det grunn til å stoppe opp. For det er nettopp det som har skjedd med Odfjells ektefødte chilener.

Saken oppdateres.

Odfjell Vineyards er historien om en bergensk skipsreder, Dan Odfjell, som oppdaget og forelsket seg i et lite hjørne av den berømte Maipodalen i Chile for mer enn 25 år siden. Hvem skulle tro at det også skulle bli vinsuksess av slikt?

Masse penger, oppkjøp av vinmarker og store byggeprosjekter senere er nemlig Odfjell i ferd med å bli en norsk suksesshistorie innenfor den internasjonale vinbransjen. Spesielt har amerikanerne fått sansen for Odfjell-vinene, godt hjulpet av høye poengsummer fra Robert Parker.

Også bag-in-box

Men Odfjell-familien, i vinsammenheng er det pappa Dan og sønnene Laurence og Dan jr., ønsker også å bli respektert og likt i Norge. Derfor er nå hele elleve forskjellige Odfjell-viner tilgjengelige på det norske markedet, deriblant Carmenere-vinen som har fått slik god omtale. Til og med en god bag-in-boks har Odfjell sluppet i hjemlandet, selv om det først skjedde etter en viss motstand.

–Min far sa kontant nei til å tappe vinen sin på bag. «Over mitt døde lik» var vel uttrykket han brukte. Og min bror fulgte opp med å slå fast at «aldri i livet ville det bli aktuelt». Men nå er den her, og vi er alle glade for at bpde 2ToGo og Rojo har fått slik god mottakelse, sier Dan Odfjell jr.

Norske fjordinger

Når man ankommer Odfjell Vineyards i Maipodalen i Chile er det lett å finne den norske linken. Rundt om på gården finnes nemlig hester av fjordingrasen. Dan Odfjell brakte rasen med seg til Chile i 1987.

–Det startet med fire–fem hester. Siden den gang har både min far og min bror drevet avl på disse hestene, slik at vi i dag har rundt 50–60 fjordinger på stallen i Chile. De benyttes bl.a. under innhøstingen. Dessuten donerer vi bort hester til handicapridning, fordi fjordingen med sitt rolige gemytt passer utmerket til slikt, forklarer Dan jr. Man blir ikke mindre populær i Chile av slikt....

Innleid ekspertise

På vinsiden støtter Odfjell-familien seg til ekspertisen til verdenskjente Paul Hobbs fra California, som er husets faste konsulent, samt Arnaud Hereu fra Bordeaux, sistnevnte fast bosatt på vingården.

Teamet består også av agronomen Arturo Labbé og daglig leder, Pedro Torres.

Det spektakulære vinanlegget hvor Odfjellvinene lages er tegnet av Laurence Odfjell, og er unikt på den måten at man har tatt i bruk tyngdekraft for å håndtere druene og vinene så omsorgsfullt som mulig.

Bygget er plassert i en fjellside med utsikt over vinmarkene og hele 60 prosent av anlegget er bygget ned i bakken. Vinanlegget har fri flyt (tyngdekraft) slik at man kan redusere bruken av pumper til et absolutt minimum, noe som gjør at vinene får en omsorgsfull håndtering i de forskjellige stadiene av produksjonen. På denne måten bevarer man bedre de naturlige, gode fruktegenskapene fra vinrankene frem til ferdig flaske.

Odfjell Vineyards eksporterer i dag vinen sin til 23 land, hvor USA og Norge, foran Brasil, Korea og Tyskland, er de viktigste markedene. Dagens produksjon er på 800000 flasker, mens anlegget har en kapasitet på 1,2 millioner flasker.

En av hemmelighetene bak suksessen hos kritikerne er at Ofdjell har klart å finne og få kjøpt vinmarker med svært gamle vinstokker.

Armador (flåteeier) er husets hverdagsviner, mens Orzada (stake ut ny kurs) er av mer eksperimentell karakter. Det var Orzada Carmenere som ble kåret til verdens beste.

 
 
På forsiden nå