Det var i Campania romerne dyrket sin vin. Da Pompeii ble begravd i Vesuvs vulkanske lava, ble også vinmarkene som fantes i byen begravd. Den historien er tatt vare på gjennom at vinhuset Mastroberardino i 1990 fikk lov til å plante en vinmark med de eldgamle druene piedirosso og sciascinoso innenfor Pompeii-murene.

Mysterie-vinen

Vinen derfra har fått navnet Villa dei Misteri og det lages kun 1700-1800 flasker i året. Noen av dem auksjoneres bort til inntekt for videre forskning på Pompeii-historien.

Mastroberardino, etablert alt i 1878, har vært garantisten for kvalitetsvin fra Campania. Den store pådriveren har vært sjfen i 10.generasjon, Antonio Mastroberardino, som med sin Radici Taurasi startet rødvinsrevolusjonen i regionen. Han la ned en stor jobb i å identifisere og ta vare på gamle lokale druer, og fikk tilnavnet «druearkeologen». Antonio døde i 2014. Nå har sønnene overtatt, med Piero som den mest aktive.

Sør-Italias Barolo

Da Mastroberardino lanserte Radici Taurasi ble den raskt døpt til «Sør-Italias Barolo», en stor og lagringsdyktig rødvin, laget på druen aglianico. Heldigvis er den listeført i basisutvalget på Vinmonopolet, men dette er faktisk den eneste Campania-vinen polet har fast i sine butikker. En hel italiensk vinregionen er altså sørgelig oversett!

Det er her jeg mener forsømmelsen ligger. For det lages så mange spesielle og gode viner i Campania. På druer som ikke dyrkes andre steder, og som gir viner som er helt fenomenale matviner. Så hvorfor skal ikke norske vinelskere få enkel tilgang på viner laget på flotte druer som greco, fiano, falanghina og coda di volpe? Er ikke mangfold i utvalget noe å etterstrebe?

57 i bestillingslisten

De private vinimportørene har heldigvis sørget for at 32 røde og 25 hvite viner fra Campania finnes i bestillingslisten.Mastroberardinoer er fortsatt i førersetet i Campania. Flere andre vinprodusenter er kommet etter. Bredden og kvalitetsnivået er bedre og høyere enn noen gang. Det er slutt på tiden da Mastroberardino sto for 90 prosent av DOCG-vinene fra Campania.

Jeg har nevnt rødvin laget på aglianico-druen. Men hvite viner som Greco di Tufo og Fiano di Avellino må heller ikke overses. Herlig vulkansk-mineralske, aromatiske og strukturerte viner som tåler mye innen mat.

Og om sommeren snart skulle dukke opp: Vit at en av de aller beste roséviner på markedet er Lacrimarosa fra nettopp Mastroberradino!

Mastroberardinos hovedkvarter i Campania. Her har de også sitt vinmuseum, som bl.a. viser hva «vinarkeologen» Antonio Mastroberardino har funnet ut om regionens druer og vinhistorie.