Argentinske godkjøp

Noen av de beste rødvinskjøpene du kan gjøre akkurat nå kommer fra Argentina. Best av de beste er vinene fra Bodegas y Cavas Weinert.

Saken oppdateres.

Han kom fra Brasil og tok over et nedlagt spansk vinhus i Lujan de Cuyo like utenfor den argentinske vinhovedstaden Mendoza midt på 70-tallet. I dag er Bernardo Carlos Weinert og hans to barn blant ledestjernene i den nye argentinske vinrevolusjonen, der den gamle verden møter den nye.

Stjernevin

Siden Weinert flyttet inn i Otero-familiens spanske kolonistilhus fra 1890, har han overrasket den internasjonale vinverdenen flere ganger. Først med sin Malbec 1977, som han selv valgte å sette gullstjerner på etiketten på, fordi han mente den var eksepsjonell.

Siden har han gjort det samme også med noen årganger av sin Cavas de Weinert-vin. Begge er viner som tåler flere tiår i kjelleren, og som imponerer når de kommer i glasset, nesten samme hvor gamle de blir.

Men Weinert imponerer også med de rimeligste vinene han lager, hans Carrascal 2005 er en super «billigvin».

-Både huset og vinmarkene her var neglisjert i 40–50 år da jeg kom hit. Otero-familien flyttet ut alt i 1920, så det var en stor jobb å få ting på fote igjen, forteller Weinert som tok flere spesielle grep da han skulle gjenreise både bygningene og ikke minst den argentinske vinæren.

Det vakte for eksempel oppsikt da han ansatte en sveitsisk ønolog da den første vinskaperen hans «pensjonerte» seg, 85-år gammel. Men Hubert Weber viste seg å være et lykketreff, for han har en nese for og et håndlag med vin få kan matche.

Gamle fat

Selv er Bernardo, som skaffet seg pengene til å starte med vin fra driften av et transportfirma, svært engasjert i og opptatt av hvordan vinene som selges under hans navn skal lages. Nye, små eikefat vil han ikke høre snakk om, hos Weinert er fatlagringen kun for at vinene skal få utvikle seg og modnes, ikke for å få eikekarakter.

Noen av de store fatene han bruker (mange tusen liter) er 80 år gamle. Da avgir de ikke mye eikesmak lenger!

Weinert lager som sagt superb vin på Malbec-druen, som er regnet som Argentinas nasjonaldrue. Men blandingsvinene hans gir også valuta for pengene. I Carrascal bruker Hubert Weber både Malbec, Cabernet Sauvignon og Merlot, det samme er tilfellet for Cavas de Weinert, men der er druene spesielt utvalgt fra de aller, aller beste vinmarkene. En vin det er verdt å legge i kjelleren!

 
 
På forsiden nå