Gammel storhet i ny utgave

Farnese er et solid familienavn i Italia, med lange tradisjoner. Men det er også navnet på et ungt italiensk vinhus med stor suksess.

Saken oppdateres.

I renessansens Italia var Farnese en innflytelsesrik familie. Blant de mest berømte familiemedlemmene er Pave Paul III og hertugen av Parma. Røttene går helt tilbake til året 984, og navnet stammer fra Castrum Farneti, en av de eldste eiendommene i familiens eie.

Husets vin

«Nye» Farnese ble oppfunnet av Camillo de Julius og ble startet i 1993. Han hadde da i mange år som restauranteier i England fått laget sin egen husets vin, og kom etter frem til at han like gjerne kunne starte et vinhus i hjemlandet.

-Jeg hentet vinen min fra Citra. Det rare var at vinen vinskaperen Filippo Baccalaro laget for meg,var bedre enn den som Citra selv sendte ut på markedet. Da jeg bestemte meg for å starte et vinhus, var det naturlig å hente inn Filippo, forteller Camillo de Julius.

Han har fortsatt sine tre restauranter i Bristol, men de har barna overtatt driften av mens han har bygget opp vinhuset Farnese i Abruzzo i hjemlandet. De første 1500 kassene som ble tappet under Farnese-navnet ble for øvrig solgt til Hugh Johnson og hans Sunday Times Wine Club.

-Farnese er et nobelt italiensk etternavn, med over 1000 års historie. Jeg fant dessuten ut at det hadde vært en prins Farnese av Abruzzo som kom hit sammen med sin Margaret av Østerrike i 1582. Hun forelsket seg i vinen herfra. Gjennom 100 år var Farnese-vin et kjent merkenavn i Italia. Men familien sluttet med vin, og de dro etter hvert også fra området. Så det var for å hedre denne delen av Farnese-historien jeg bestemte meg for å gjenopplive navnet i tilknytning til vin, sier de Julius.

Stort potensial

Dagens Farnese eies av nettopp Camillo de Julius, Filippo Baccalaro og Valentino Sciotti. De ser et stort potensial for Abruzzo som vinregion.

-Det er fortsatt litt gammeldags her, og stadig leverer mange bønder vindruene sine til kooperativ. Vinene blir bedre og bedre for hvert år som går, og jo lenger nord i regionen du kommer, sier Baccalaro, vel vitende om at Farnese har vinmarker nettopp der produksjonen pr. hektar er lav fordi jordsmonnet er svært karrig, noe som gir druene ekstra god fruktkonsentrasjon.

Farnese har imidlertid ordnet seg med leveranser fra de tre strategiske delene av Abruzzo-regionen, noe som gir muligheten til å ha stabil kvalitet også i år hvor den ene delen kanskje svikter.

Det er på billigmarkedet Farnese har hatt størst suksess så langt. Under 90 kroner er deres Farnese Sangiovese et godt kjøp.

Men vinskaper Filippo Baccalaro viser husets store ambisjoner gjennom Edizione 7, som er det han kaller «ekte smak av det sentrale Sør-Italia», representert ved Abruzzo og Puglia. Her blander han supre nasjonale druer, Montepulciano, Sangiovese, Primitivo, Negroamaro og Malvasia Negro til en italiensk supervin.

 
På forsiden nå