Vinmonopolet har seks såkalte ordinære nyhetslanseringer i året; på den første fredagen i januar, mars, mai, juli, september og november. 2. juli er dato for nyhetsslippet denne gangen.Les omtale av julinyhetene her:

Til basisutvalget

Dette gjelder nyheter som slippes i basisutvalget, og omfatter viner som Vinmonopolet selv har valgt å listeføre i sitt basisutvalg (basisvarer), viner Vinmonopolet kjøper inn kun et begrenset parti av (partivarer) og viner som de private importørene vil forsøke å få listet i basisutvalget gjennom å selge et stort nok volum gjennom en testperiode på seks måneder (testvarer).

Størrelsen på nyhetsslippet varierer sterkt. Trenden går mot at juli blir et stadig mindre viktig nyhetsslipp, og som dermed også omfatter færre og færre viner.

Kun 48 nyheter i juli

Både Vinmonopolet og importørene sluser vinene enten til mars og mai for hvite nyheter, eller til september/novemberslippene for røde godbiter. Årets julislipp omfatter kun 48 viner; 23 i basisutvalget, fem partivarer og 20 testvarer.

På årsbasis lanseres det totalt rundt 500 nyheter i løpet av de seks faste basislanseringene. Nyhetene som overlever gjør dette på bekostning av viner som har vært basisvarer, men som ryker ut fordi de ikke selger godt nok, ifølge Vinmonopolets krav, til å få opprettholde sin listeføring.

Kannibalisme

Det foregår til enhver tid en knallhard kamp om plassene i basisutvalget, for dere - kjære publikum - er med årene blitt mer og mer troløse mot viner dere har brukt å kjøpe. Det er naturligvis alltid hyggelig å finne en ny favoritt i polhyllene, men dette går altså ut over tidligere folkefavoritter.

Det er denne kannibalpolicyen som gjør at du plutselig kanskje ikke finner din favorittvin hos din lokale butikk lenger.

Verdens beste utvalg?

Det heter seg at Norge har verdens beste utvalg innen vin gjennom Vinmonopolet. Dette er kanskje også riktig, om vi plusser på med de mange tusen vinene som er i finne i bestillingsutvalget. Dette er viner som de private importørene har tatt inn for egen regning, og som de har på eget lager, uavhengig av Vinmonopolet. Mange benevner dette for «den ukjente skattekisten». Det fine for oss forbrukere er at alle vinene i bestillingslisten kan kjøpes i absolutt alle av Vinmonopolets butikker. Du må enten bestille dem via Polets nettbutikk eller i den butikken du velger å handle vinene dine i. Normalt tar det 4-5 dager fra du bestiller til vinen(e) kan hentes - og nytes.

Pinot noir fra USA

Som nevnt innledningsvis er det et lite nyhetsslipp som har 2. juli som lanseringsdato, ja, dette er kanskje tidenes minste i nyere tid. Om vi sjekker listen over nyheter for juli, så ser vi at Vinmonopolet har valgt å ha et lite spesialfokus på pinot noir-viner fra USA denne gangen. Det kommer fire nye røde inn i partiutvalget, i tillegg til en amerikansk rosé. Også i basisutvalget slippes det en pinot noir, fra Anderson Valley i California. Pinot noir-viner fra regioner og land utenfor Burgund og Frankrike er for mange «den nye vin» akkurat nå.

Åtte nye bagviner...

Åtte av de 48 nyhetene som lanseres er for øvrig 3-liters bagviner. Som om vi ikke har nok av dem fra før...