Skaper det «nye» Chile

Familien de Martino har satt seg fore å «gjenskape» Chile gjennom viner som reflekterer druenes voksested. Det vil mange applaudere.

Saken oppdateres.

Det er ingen tvil om at mange vinhus i Chile lager gode, drikkevennlige og prisgunstige viner. Men en stund ble det nesten for mye av det gode. Vinene fremsto som saftige, bærfruktige og behagelige, men spesielt interessante var de ikke. Alt smakte i grunnen likt. Nå ser vi tegn på at særpreg og kvalitet betyr mer og mer, og det er en utvikling vi liker.

Siden 1934

De Martino-familien har alltid vært blant de mest spennende leverandø rer av chilensk kvalitetsvin. Familiehuset ble grunnlagt i 1934 av Pietro de Martino, italiensk immigrant som i Chile ville forsøke å leve ut sin fascinasjon for vin. Han slo seg ned i Maipo-dalen, nemlig bestemt i næ rheten av den lille landsbyen Isla de la Maipo som fra tidenes morgen lå midt imellom to av løpene til Maipo-elven. Flere av vinmarkene til de Martino er anlagt nettopp på det ene tørrlagte elveleiet. Det gir et jordsmonn fullt av vannslipte steiner, spesielt godt egnet til nettopp druedyrking.

Familiebildet av de Martino-folka viser med all tydelighet at vin er et familieanliggende. Nå er tredje og fjerde generasjon involvert, og sammen med de to spesialiserte vinskaperne Marcelo Retamal («Årets vinskaper» i Chile i 2004) og Eduardo Jordán, er de i ferd med å løfte de Martino inn i mesterklassen blant chilenske vinhus. «Familiens engasjement er det som skaper forskjellen», er mottoet til de Martino-familien. De har absolutt rett i det.

347 vinmarker

Men det ligger mye hardt arbeid bak kvalitetsløftet. Og ikke minst en klar visjon om hvor man vil. I løpet av de siste elleve årene har de Martino-representanter reist rundt i chilenske vinregioner for å finne frem til de absolutt beste vinmarkene i det langstrakte landet. Rundt 350 totalt er undersøkt og analysert. Dette arbeidet har bl.a. resultert i vinserien «347 Vineyards», laget på råstoff fra utvalgte enkeltvinmarker.

De Martino har vært pionerer på en rekke områder siden Don Pietro startet i 1934. Den første rene Carmenère-vinen som ble tappet med druenavnet Carmenère på etiketten kom fra de Martino i 1996. Den første vinen fra Choapa-dalen var det også de Martino som laget. I de siste årene har vinhuset fått sertifisering for renslighet i alle ledd, og fra 2001 har man også hatt organisk sertifiserte viner. For å vise at familien har omtanke for naturen har de dessuten underskrevet samarbeidsavtale med en privat organisasjon som arbeider med å ta vare på unik flora og fauna i Chile.

I dag har de Martino hele 300 hektar med vinmarker som alle er organisk dyrket. Totalt lages det rundt 35 forskjellige viner ved familiens anlegg. Fire av disse er nå å få i Norge.

 
På forsiden nå