Pios norske gave

Pio Boffa er stolt fjerdegenerasjons vinprodusent i Piemonte. Nå setter han ned prisen på sine beste viner for at flere nordmenn skal få glede av dem.

Saken oppdateres.

Vinhuset Pio Cesare i Alba i Piemonte kan trekke sine historiske linjer tilbake til 1881, da Cesare Pio bestemte seg for å utforske potensialet i vinmarkene i regionen, først og fremst Barolo-, Barbaresco- og Barbera-viner.

Etter Cesare Pio kom Giuseppe Pio, deretter Giuseppes datter Rosy som giftet seg med Giuseppe Boffa. Fra da av ble etternavnet Pio brukt som også som fornavn, det er derfor dagens sjef for Pio Cesare heter Pio Boffa.

Tredje feiltrinn

–Giuseppe og Rosy fikk tre barn. Jeg var deres tredje «feiltrinn», flirer Pio Boffa, som opplevde at hans to eldste søsken ikke ville inn i familiefirmaet.

Derfor ble det han som fikk ansvaret med å føre familiearven videre, en oppgave han har mestret utmerket.

Men søsterens sønn Cesare Benvenuto er nå på plass i firmaet, som femte generasjon, og Pio Boffa håper at også hans datter, Federica Rosy Boffa, skal følge i samme fotspor. Han er opptatt av at familien har en 127 år lang vinskaper-tradisjon å ta vare på.

Til å gi bort

–Min oldefar startet med å lage en vin han ønsket å gi bort til gode venner. Etter hvert ble han imidlertid 100 prosent dedikert til det å lage produsere vin. Han var en av de første i Piemonte som hadde en filosofi bak det han gjorde, at det var viktig å dyrke terroir-preget og kvaliteten i Piemonte-vinene, sier Pio Boffa.

Han understreker at det ikke er teknologien eller biologien som er det viktigste for en vinprodusent. Det hjelper ikke med et topp moderne anlegg og gode laboratorier, hvis man ikke har naturen med seg.

Piemonte har et unikt terroir (=jordsmonn, mikroklima, unike druer, tradisjoner), det er derfor ingen andre steder i verden har klart å lage like god vin av druen Nebbiolo som produsentene av Barolo og Barbaresco klarer. Nebbiolo hører til i Piemonte!

Italias Burgund

–Nebbiolo er for Piemonte det samme som Pinot Noir og Chardonnay er for Burgund, og Cabernet Sauvignon og Merlot er for Bordeaux. Piemonte er Italias Burgund, mens Toscana er Italias Bordeaux, mener Pio Boffa.

Han har en stund hatt fire av sine viner tilgjengelige på det norske markedet, men har opplevd at høye priser og sterk konkurranse har gjort at mange ikke har fått sjansen til å smake på Pio Cesare-vinene.

Denne uken satte han derfor ned prisene dramatisk, nettopp fordi han vil at også nordmenn skal få oppleve Piemontes storhet.

Hans flotte Pio Cesare Barolo 2004 gikk ned fra 435 til 310 kroner, Pio Cesare Barbera d’Alba 2006 ble satt ned fra 200 til 140 kroner, mens Pio Cesare Dolcetto d’Alba 2007 ble satt ned fra 200 til 170 kroner og Pio Cesare Gavi 2006 (hvitvin) fikk en prisreduksjon fra 189 til 170 kroner.

Synger sammen

–Jeg mener at disse vinene viser frem Piemontes terroir på en god måte. Det handler om at druer fra forskjellige vinmarker har hver sine egenskaper, som gir farve, frukt, kompleksitet og lengde til vinene. Jeg lærte å forstå forskjellen på vinmarkene gjennom å gå i hælene på min far og min bestefar. Utfordringen blir så å bygge opp en vin hvor alle disse stemmene synger sammen. Det kan du aldri lære på et universitet, sier Pio Boffa som begynte i familiefirmaet i 1974, tok over offisielt i 1985, men som egentlig ikke ble helt sjef likevel før faren døde i år 2000.

–Vi er det eldste familiefirmaet innen vin i Alba, og skal gjøre hva vi kan for å holde stilen. Etiketten på vår Barolo er den samme i dag som i 1882, fastslår Pio Boffa.

 
 
På forsiden nå