Best og økologisk

Du får ikke bedre, relativt rimelig viltvin enn en Crozes-Hermitage. Her er til og med en super økologisk utgave.

Saken oppdateres.

En Crozes-Hermitage er perfekt drikke om vinteren. Dessuten er dette en fortreffelig vin til kraftig mat, gjerne viltretter av hjort eller rein. Det mest karakteristiske ved en vellykket Crozes-Hermitage er Syrah-druens saftige, karakterfulle aromaer i retning av solbær, bjørnebær og svart pepper. Det smaker ganske mye, men samtidig er disse vinene ofte mer tilgjengelige enn andre viner fra Nord-Rhône i Frankrike.

De fleste vinmarkene som leverer råstoff til Crozes-Hermitage ligger langs Isère, en sideelv på venstre side av Rhône, like sør for Tain l’Hermitage.

Best av alle

VinPuls-medlemmene har testet et utvalg av de beste Crozes-Hermitage-vinene på markedet i Norge. På forhånd hadde ekspertjuryen Per Hovde, Cicilie Hjertvik, Aleksander Skjefte og Steffen Kolstad plukket ut fem finalister. Og vinfolket var ikke i tvil: Domaine les Bruyères Les Croix Vieilles Vignes 2007 er den beste Crozes- Hermitage-vinen du kan få akkurat nå!

Marceline og David Reynaud står bak vinnervinen. De produserer helt økologisk. Alt er 100 prosent håndarbeid fra mor Marceline og sønnen David, både i vinhuset og i vinmarkene. Alle vinene produseres etter gravitasjonsprinsippet, helt uten pumping og med minimal filtrering.

Familen Reynard drev i mange år med fersken og aprikos, og var sammen med en nabo den første i Frankrike som klarte å kultivere kiwi-frukt. Bestefar George Reynard plantet sine første seks hektar med Syrah-druer i 1970, men solgte lenge druene til Coopérative Tain l´Hermitage.

Da bestefar trakk seg tilbake i 1988 overtok datteren Marceline. Hun oppmuntret sin sønn David til å bli interessert i vinproduksjon allerede da han var tretten år gammel, for hun visste at David var inspirert av bestefaren. Marceline la derfor tidlig forholdene til rette for at han skulle overta når tiden var inne.

Egen cuvée

David tok sin vinutdannelse på akademiet i Orange, og hadde sin praksis hos Domaine du Rieu-Frais. Etter endt militærtjeneste i 2000 begynte han for fullt ved vinhuset. Han sa opp avtalen med kooperativet, og laget sin første egen cuvée i 2003.

Mamma Marceline jobber fremdeles både i vinmarken og i kjelleren. Davids pappa er bankmann og tar seg av regnskapet på gården. I 2003 ble det bygget en helt ny vinkjeller og fra samme år ble eiendommen sertifisert biodynamisk.

Domaine Les Bruyéres har vinmarksareal i tre områder, fordelt på vinmarkene «Les Bruyéres», «Le Port» og «Le Croix». Den siste er den eldste vinmarken som plantet av bestefar George i 1970.

Familien eier også litt mark i appelasjonen Vin de Pays des Collines Rhodaniennes. Jordsmonnet i «Les Bruyeres» er sandholdig leire, med store steiner («galets») som dekker rundt 60 prosent. I vinmarken «Le Croix» er avkastningen svært lav, helt ned i 25 hektoliter per hektar. Her er jordsmonnet dypere, men med samme type «galets» som i «Bruyéres

 
 
På forsiden nå