Løfter frem Cahors

Pappa Jean satte vindistriktet på kartet da han i 1971 var den første som begynte å flasketappe Cahors-vin. Nå følger sønnen Jean-Luc Baldès opp med å lage de beste Cahors-vinene verden har sett.

Saken oppdateres.

Mye har skjedd siden Etienne Baldès plantet familiens første vinmark, Clos Triguedina, tilbake i 1830. Som åttende generasjon av druedyrkere og vinskapere har derfor Jean-Luc Baldès tradisjoner å ta vare på og erfaringer å føre videre.

Det gjør han med bravur. Hans «Probus» regnes som den fremste av verdens viner laget på Malbec-druen, Cahors egen stolthet.

I en tid da verden oversvømmes av argentinske Malbec-viner, er det både rett og rimelig at de beste produsentene i Cahors viser hvor skapet skal stå og hvor Malbec-druen egentlig kommer fra.

Bestemor på plass

Baldès-familien har i dag rundt 65 hektar med vinmarker på alle de tre terrassenivåene som definerer Cahors-vinmarkene i åssidene overfor elva Lot. Tar du av riksveien i landsbyen Puy l’Evêque og tråkler deg rundt svingene og opp noen bakker, så finner du Baldès-hovedkvarteret.

Der regjerer bestemor Baldès på noen og åtti år fortsatt i hovedhuset, mens sønnen Jean-Luc og kona Sabine bor i et nybygd hus 100 meter bortenfor. Sabine er adskillig yngre enn Jean-Luc, og har sørget for at Jean-Luc Baldès etter fire jenter (tre med den første kona) også fikk en sønn blant etterkommerne sine. Han har naturligvis fått navnet Jean.

Det fortelles at da Jean-Luc skulle fri til Sabine, så tok han henne med til en vinmark beplantet med Chardonnay-druer. Det mente han ville gjøre inntrykk på ei jente fra Burgund (hvor Chardonnay er eneste tillatte hvite drue)!

Pioner og original

Om bestefar Jean ble kalt en pioner blant Cahors-produsentene, blir nok Jean-Luc sett på mer som en original. Men han nyter respekt blant sine naboer, som både innser at han har klart å heve Cahors’ omdømme ute i verden, samtidig som han har tatt tak i historien.

Hans «Vin Noir» (svart vin) skal være en gjenoppdagelse av en vin laget på 1300-tallet, da man «kokte» drueklasene over natten i ovner som egentlig ble brukt til å lage svisker av modne plommer. Den «svarte vinen» er på en måte en slags Cahors-variant av italienske Amarone-viner. De «kokte» druene skrumper naturlig inn slik at druemosten man får presset ut både er mørkere og mer konsentrert enn om man hadde presset nyplukkede druer.

En annen Baldès-særegenhet er kalt «Vins de lune» (måneviner). Det er vin hvor druene er plukket om natten, helst i måneskinn. Historien er at druedyrkere på Ludvig den 14.s tid snek seg ut om natten og høstet druer for å unngå å betale skatt av hele avlingen. I dag plukker man om natten for å få friskest mulig druer. Baldès gjør også forsøk med søt dessertvin på botrytis-angrepne Chenin Blanc-druer, det har ingen gjort i Cahors tidligere.

Verdens beste

Men først og fremst dreier det seg om å lage verdens beste Malbec-viner. For det er Malbec som er Cahors, og det er et særpreg og et fortrinn man vet å ta vare på. 70 prosent av vinmarkene til Baldès er med Malbec, der vinstokkene i noen av dem er rundt 100 år gamle.

Jean-Luc Baldès tror på å bruke mye tid og penger ute i vinmarkene. Han var først ut i Cahors med «green harvest» (hvor man fjerner en stor del av druene om sommeren for å få bedre konsentrasjon i de som henger igjen). Når druene først er høstet skal det ikke gjøres mye krøll i kjelleren, da gjelder det å videreforedle råstoffet på best mulig måte.

–Vinene våre skal gjenspeile terroiret og menneskene som jobber med vinen. Vi vil lage personlige viner, i en spesiell stil som er lett gjenkjennelig. Det betyr bl.a. mye frukt, heter det fra Baldès-klanen.

 
 
På forsiden nå