Med Dylan som ledestjerne

Mange rock- og filmstjerner bruker av millionene sine på å kjøpe vinhus og lage sin egen vin. Bob Dylan lar Antonio Terni i italienske Marche ta seg av den jobben.

Saken oppdateres.

Når vinene heter «Planet Waves», «Visions of J» og «Chaos» forstår du raskt at personen bak vinene har en litt mer enn gjennomsnittlig interesse for og kunnskap om Bob Dylan. Og det stemmer naturligvis. Vinprodusenten Antonio Terni er Dylan-fan på sin hals. Og spranget fra å digge Dylan til å få mesteren på besøk og få lov til å bruke Dylan-titler på etikettene var ikke så langt som man skulle tro.

–.Jeg har fulgt Bob Dylan i alle år, også på konserter verden rundt (inkludert to i Norge!). Opprinnelig var jeg egentlig mer en god venn av Bobs trommeslager George Recile, og hver gang de turnerte/spilte i Italia hadde jeg alltid med noe vin til George. I 2003, da Bob Dylan og band turnerte i Europa, tok jeg med seks flasker vin, inkludert er par flasker «Visions of J», som jeg som sedvanlig overleverte til George før konserten deres i Milano. Bob Dylan så og smakte også vinene backstage og et par uker senere fikk jeg beskjed fra Bobs manager (Jeff Rosen) om at Bob ville at vi skulle gjøre noe også produksjonsmessig sammen. Slik startet det hele. Gamle venner og gamle relasjoner lager ny historie, forteller Antonio Terni.

Familien Terni har vært involvert i vinproduksjon siden 1882, og vinkjelleren som ble bygget den gang er fortsatt i bruk og en sentral del av familieeiendommen Fattoria le Terrazze. Totalt har Terni rundt 20 hektar med vinmarker, og årlig produksjon er ikke mer enn på 90.000 flasker.

Tre av syv viner som produseres ved eiendommen har link til Bob Dylan: «Visions of J» ble laget som en hyllest til Dylan-sangen «Visions of Joanna», «Chaos» er inspirert av Dylan-sitatet «I accept chaos, but I’m not sure whether it accepts me», mens «Planet Waves» (Dylan-album fra 1974) er vinen som Antonio og Bob Dylan har laget gjennom et tett samarbeid etter at de ble introdusert for hverandre.

–.Ja, «Planet Waves» er personlig gjennomarbeidet sammen med, og signert av Bob Dylan (på etiketten, red. anm.). «Visions of J» laget jeg noen år tidligere, og dedikerte den til Bob, dog uten å spørre om hans tillatelse eller hans smakspreferanser, sier Terni.

–.Hva med «Chaos»?

–.«Chaos» er min oppfinnelse, og har som sådan ikke noe med Bob Dylans besøk her ved vinhuset å gjøre. Setningen «I accept chaos, but I’m not sure whether it accepts me» er en inspirasjon for en vin som ikke følger noen andre regler enn dem jorden setter for produksjonen det året, som ikke har et fast regelverk for vinifikasjon og produksjon. Den følger kun ikke-reglene i Chaos-teorien – som jeg for øvrig selv er meget glad i. Det er en spesielt fascinerende vin – som vi legger masse arbeid i uten å vite resultatet av før vi er ferdige. Men den har vært glitrende så langt, fastslår Antonio Terni.

Han tviholder på at Montepulciano-druen skal være hovedingrediens i vinene sine. Rødvinene Sassi Neri, Rosso Conero og Visions of J er alle laget på 100 prosent Montepulciano-druer, mens Planet Waves har 75 prosent Montepulciano og 25 prosent Merlot, og Chaos har 50 prosent Montepulciano, 25 prosent Merlot og 25 prosent Syrah. I tillegg lager Antonio Terni den hvite Le Cave på Chardonnay-druen og en musserende vin kalt Donna Giulia. De to sistnevnte er ikke importert til Norge.

–.Alt jeg lager er inspirert av Bob Dylan, selv om ikke alle vinene heter noe som er hentet fra Bob Dylans verden. Rosso Conero er Marche-regionens DOC og vinhusets «førstevin», så den heter bare det. Men du skal kunne trekke en solid rød tråd fra også den og rett inn i Bob Dylan-vinene. Hvorfor det? Jo, fordi det er jeg som lager dem, fastslår Antonio Terni.. 
 
 
 
 
 
På forsiden nå