En tynn en i påske-snøborgen

Ingen ting kan måle seg med en pjolter i «solborgen», mener Halvor Heuch. Men den må være tynn.

Saken oppdateres.

Han var Norges første og eneste lovlige da han startet som destillatør i Vinmonopolet i 1985. Han har introdusert juleakevitten og en drøss ulike akevittvarianter til alt mulig av norsk mat; som akevitt til skalldyr, fjøllmat, smalahovud, bacalao, sodd, lutefisk og rakfisk. Halvor Heuch er mer enn normalt interessert i mat og drikke.

Starter med en tynn en

Men han er også opptatt av tradisjoner. Påsken tilbringer han i Aurdal sør for Fagernes der familien har hatt hytte i generasjoner. Det var der man et år brukte tamrein til å tråkke alpinbakken.

– Historisk sett startet vi påsken med en tynn en foran peisen etter at vi hadde ankommet en fuktig og kald hytte, luftet ut og begynt å få varmen i oss. Men den aller første velkomstdrammen jeg husker var en Simers Taffel akevitt. På den tiden hadde vi vedfyrt komfyr og serverte svinestek og surkål. Simers fungerte utmerket til også det!

– Du har med mye forskjellig i påskebagasjen?

– Ja, pakkelisten er omfattende. Kvikklunsj, solkrem og appelsiner er naturlig nok med. Men jeg har også noen tradisjoner som krever en svipptur innom Vinmonopolet før kursen settes mot fjellet. Det jeg setter pris på når det er sen påske som i år, er å dra ut på ski tidlig om morgenen, mens det ennå er skareføre. Da kan vi være tilbake ved 13.30-14.00-tiden og kan sette oss ned i en snøhule/solborg i nærheten av hytta. Med en tynn pjolter i hånda og sol mot ansiktet føler du virkelig at våren er i anmarsj. En skikkelig god whiskypjolter av Upper Ten og soda. Det er påske for meg, og dessuten utmerket tørstedrikke. Men den skal altså være tynn, ikke mahognybrun.

– Hva står på påskemenyen, og hva drikker du til?

Øl eller vin, og akevitt

– Det kan være alt fra spekemat og lettlagede ting som gryteretter. Da drikker jeg gjerne øl og akevitt. Men snakker vi om lammelår, lettrøkt og spekket, går jeg for et godt, mørkt øl med fylde sammen med en klassiker av en akevitt, Gammel Reserve. Fjøllmat Akevitt kan være et alternativ for de som ønsker en mildere type. I år skal jeg for øvrig ha med et hjemmebrygget øl opp til hytta. Etter at jeg studerte i England har jeg alltid hatt sans for mørkt og fyldig øl. Aass er en favoritt, men jeg synes øl fra mindre bryggerier som Håndbryggeriet, Nøgne Ø og Atna er nye hyggelige bidrag. Det må også sies at hvis lammelåret er ferskt, spekket med hvitløk og persille, så går jeg for en godt eiket spansk rødvin. Enkelte ting passer bare utrolig godt sammen!

– Og når kvelden kommer?

– Da roer jeg ned, gjerne med en Braastad XO Superior konjakk i glasset. Men ikke nødvendigvis bare konjakk. Jeg er så nysgjerrig på nye smaker at jeg gjerne prøver ut nye ting som er morsomt å smake. En gammel akevitt for eksempel, sier Halvor Heuch som har brukt sin store interesse for norske mat- og drikketradisjoner til å skrive bøker om alt fra korrekt fremstilling og fortæring av rakfisk til de norske akevitters historie.

 
 
 
        
            (Foto: Stéphane CHARBEAU)

  Foto: Stéphane CHARBEAU

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå