En internasjonal vinkjendis

Få vinmerker står sterkere internasjonalt enn Periquita. I Norge har denne portugisiske rødvinen nå vært 40 år sammenhengende på Vinmonopolet.

Saken oppdateres.

Domingos Soares Franco er sjette generasjon i familiefirmaet José Maria da Fonseca, som introduserte Periquita allerede i 1850. Som varemerke er Periquita like sterkt innen vin som Coca Cola er blant mineralvann. Men Domingos, som har vært sjefsvinmaker hos Fonseca siden 1988, er likevel ikke redd for å endre på den opprinnelige oppskriften.

– Rett nok er Periquita et gammelt merke, men vi må likevel hele tiden være underveis, hvis ikke klarer vi ikke å overleve. Alt endrer seg, det må også en vin gjøre, sier Domingos Soares Franco, den første portugisiske vinskaper (ønolog) med utdannelse fra det anerkjente Davis University i California. Det har nok farvet hans innstilling til hvordan man lager og markedsfører vin.

– Vi visste det ville bli reaksjoner da vi endret på drueblandingen, skiftet flasketype, introduserte ny etikett og innførte skrukork. Men slik er det. Du mister kanskje noen, men får alltid noe nye venner når du gjør forandringer. Og vi har aldri solgt så mye Periquita som nå, rundt fire millioner flasker i året, sier Domingos og forteller følgende historie for å underbygge Periquitas utbredelse:

– Jeg fikk telefon fra en mann som sto langt inne i Amazonas-jungelen. Han måtte bruke satellitt-telefon for å nå ut, og ringte bare for å fortelle at han der inne nettopp hadde kommet over en flaske Periquita!

Vinfirmaet José Maria da Fonseca er fortsatt 100 prosent familieeid. Grunnleggeren José Maria da Fonseca kom opprinnelig fra byen Nefas i Dão-regionen, men flyttet etter universitetsutdannelse til Vila Nogueira de Azeitao på Setúbal-halvøya, der han i 1834 etablerte vinhuset.

Fonseca var en pioner som tidlig introduserte nye ideer, bl.a. det å binde opp vinstokkene og tappe vinene på flaske fremfor fat.

Han var også tidlig ute med å lansere «brands», egne merkeviner. Den første var Moscatel de Setúbal i 1849, deretter altså Periquita året etter. Sistnevnte, som var basert på den lokale vindruen Castelao, ble så populær at da andre vinhus senere skulle lansere viner laget på samme drue, så skrev de på etikettene at vinen var laget på en drue kalt Periquita. Fonseca måtte gå rettens vei for å få stoppet dette.

Også dagens vinfaglige sjef i Fonseca, Domingos Soares Franco, liker å introdusere nye merker. I 2007 kom for eksempel første årgang med Periquita Rosé. Her har Domingos valgt å lage en lett og relativt alkoholsvak rosé, en vin som er avbalansert og behagelig, fremfor å ha kraft og mye alkohol.

– Det er noen år siden jeg første gang sa til min bror Antonio (adm.dir. i Fonseca, red. anm.) at vi måtte ha flere Periquita-typer. Han var skeptisk, men se nå, i dag har vi både den vanlige Periquita, en hvit utgave, en rosé og en Periquita Classico. Den hvite ble en utfordring, for jeg ville lage den på Moscatel-druen som mest er kjent for søte viner, og jeg ville ha en helt tørr versjon. For å få syre og riktig balanse valgte jeg å legge til en andel av Arinto-druen. Her i Norge har dere også en vin som heter Primum Cuvée by Periquita. Det var en vin jeg laget for et anbud på Vinmonopolet. Der ble vi dessverre nr. 2, men importøren valgte likevel å lansere vinen i Norge, rett og slett for å vise publikum at vi kanskje kunne utkonkurrere vinen som vant, smiler Domingos.

– Du har nå 33 forskjellige viner i Fonseca-porteføljen, og snakker likevel om å lansere enda flere. Kan det ikke bli overkill?

– Nei, for meg handler det like mye om å vise verden at vi i Portugal har 350 forskjellige lokale druetyper som det går an å lage god vin av. I tillegg har jeg eksperimentert med en del internasjonale druer, som for eksempel Shiraz og Grüner Veltliner, svarer Domingos som også har lansert vin med navnet Domingos.

– Det var markedsavdelingen vår som i sin jakt på et godt navn kom på ideen å oppkalle den etter meg. Og det er jo min vin. Drueblandingen er Shiraz og Touriga Nacional. Shiraz-andelen har jeg laget etter australsk inspirasjon, jeg synes de lager verdens beste Shiraz, forklarer vinskaperen som også har tanker om en helt ny super-Periquita om noen år.

– Periquita er en «vanlig» bordvin, men jeg har også hørt rapporter om at den kan lagre svært bra?

– Det stemmer. Jeg har det siste året prøvd Periquita fra familiens kjeller fra årene 1938, 1940, 1945 og 1947, og de smakte alle strålende! Vinene fra 50- og 60-tallet smaker også fantastisk ennå. På 70-tallet før revolusjonen var de kanskje ikke så bra, og fra og med 80-tallet har vi ofte hatt problemer med kork. Det bekymrer meg, vin skal ikke lukte som råtne egg når du åpner en flaske. Men er korken bra, skal vinen være super. 1985 er for eksempel en av de fem beste årgangene på de siste 40 år, svarer Domingos Soares Franco.

 
 
 
På forsiden nå