Santa Sofia, rett og slott

Med tilhold i et berømt Palladio-slott er det bare rett og rimelig at datter Patrizia, pappa Giancarlo (bildet) og resten av Begnoni-familien leverer god drikke med sine Santa Sofia-viner.

Saken oppdateres.

De har lenge stått bak en av de mestselgende Amarone-viner på det norske markedet. Mange Amarone-elskere har funnet frem til dette italienske smaksfenomenet nettopp gjennom Santa Sofia Amarone della Valpolicella Classico.

Men etter hvert har vinhuset Azienda Agricola Santa Sofia introdusert en rekke andre spennende viner i Norge. Begnoni-familien holder høyt nivå også når det kommer til vanlig Valpolicella, Ripasso eller Recioto-vin.

Eksperimenterer

Men eieren Giancarlo Begnoni nøyer seg ikke med det. Blant annet er det lansert en meget interessant vin kalt Arlèo, hvor man kombinerer den lokale Veneto-druen Corvina med Cabernet Sauvignon og Merlot (tilgjengelig kun på magnum-flaske). Arlèo betyr noe slikt som «gutten som måtte vokse opp», og refererer seg til at det hele startet som et eksperiment av Giancarlo.

Han lot det gå mange år før han avslørte druemiksen i vinen, og innrømmer i dag at det ikke alltid er enkelt å lansere en vin som ikke følger vinlovens krav om drueblanding og lagring til punkt og prikke. Innslaget av franske druer gjør at Arléo en IGT-vin, altså ikke klassifisert som ekte Valpolicella.

Verden går fremover

Da jeg besøkte Santa Sofia serverte en hemmelighetsfull Giancarlo meg flere viner hvor han ikke ville røpe innholdet før jeg hadde sagt min ærlige mening. Mange av hans eksperimentelle viner kommer nok aldri lenger enn til hans egen kjøkkenbenk. Men det er uansett gjennom et ønske om stadig å prøve ut nye ting at verden går fremover, også innen vin.

–Mine beste viner har jeg ikke laget ennå, sier Giancarlo og legger ikke skjul på at han fortsatt har ambisjoner om å utvikle vinhuset videre, før han overlater alt til neste generasjon, sønnen Luciano og datteren Patrizia

På verdensarvlisten

Santa Sofia og Begnoni holder til på historisk grunn i landsbyen Pedemonte, midt i det klassiske Valpolicella Classico-området. Kjellerne ligger vegg i vegg med majestetiske Villa Serego, bedre kjent som Santa Sofia-slottet, et praktbygg som ble påbegynt allerede i 1560. Det var adelsmannen Marcantonio Serego som engasjerte arkitektgeniet Andrea Palladio til å tegne en gedigen «villa» på eiendommen sin i Valpolicella. Flere av Palladios bygninger er i dag på verdensarvlisten til UNESCO.

Azienda Agricola Santa Sofia er kjent som et lite, kvalitetsbevisst vinfirma som under ledelse av Giancarlo Begnoni har tatt stadig nye steg. Vinproduksjonen kom i gang der alt i 1811, mens Giancarlo Begnoni kom inn på eiersiden i 1967. Han er fortsatt sjef i kjelleren selv etter 43 år, men overlater stadig mer til sine to barn, der Luciano tar seg av arbeidet med å lage vin, og Patrizia forsøker å selge flaskene.

Det siste er ikke så alt for vanskelig, for Giancarlo har skapt et vinhus med et godt renommé, slik at den begrensede produksjonen Azienda Agricola Santa Sofia lager har fått plass på mange berømte vinkart på restauranter og hoteller verden over, i tillegg til på Vinmonopolet i Norge.

 
 
 
 
På forsiden nå