Vinmonopolet øker avansen

For første gang på fjorten år øker Vinmonopolet 1. mai avansen, tilsvarende 80 øre per liter.

Saken oppdateres.

Økningen innføres for å dekke inn økte utgifter og veie opp for mindre salgsøkning enn tidligere, melder Vinmonopolet på sin nettside.

I fjor, antagelig som følge av finanskrisen, økte salget mindre enn Vinmonopolet hadde forutsett. Nå forventes det at denne tendensen også vil fortsette i år. Samtidig vil lønninger og pensjonskostnader stige i takt med den alminnelige lønnsveksten og øvrige kostnader vil stige i takt med inflasjonen.

Uavhengig av pris

Avansen, den delen av salgssummen Vinmonopolet beholder, økes med 80 øre per liter. Det er altså snakk om en fast økning uavhengig av varens pris. Økningen vil tilsvare ca. 50 øre på en flaske vin.

Vinmonopolet tjener minimum kr. 4 og maksimum kr. 90 per enhet som selges. Normal avanse for en flaske vin til kr. 100 er i dag ca. kr. 11. Normal avanse for en flaske brennevin til kr. 300 er ca. kr. 15.

Salgssvikt i januar

Totalsalget på Vinmonopolet gikk ned med 1,9 prosent i januar 2010, sammenlignet med januar 2009. Svaktvin var ned 1,8 prosent, mens brennevin var ned 3,9 prosent. I forbindelse med at Vinmonopolet i januar lanserte mange nye sterkøl, og hadde sterkøl som sitt fokusområde, gikk salget av øl opp med 43 prosent.

Også rosévin (+22,3%) og musserende (+11,3%) hadde økning i januar 2010 sammenlignet med samme måned året før. Rødvin var ned med 2,9 prosent, hvitvin ned med 0,6 prosent og sterkvin ned med 8,4 prosent.

På brennevinsfronten hadde druebrennevin en tilbakegang på 7,3 prosent og whisky en tilbakegang på 3,1 prosent.

På forsiden nå