Kjemper for ekte Amarone

Maddalena Pasqua di Bisceglie er bekymret for Amarone-vinenes rykte.

Saken oppdateres.

Det er ikke bare nordmenn som elsker Amarone-viner fra Italia. På de siste ti årene har produksjonsvolumet for Amarone økt fra tre til ti millioner flasker. I Norge er salget tidoblet i samme periode.

Men med lang og kostbar produksjonsprosess har imidlertid noen falt for fristelsen til å ta noen snarveier. Det er også oppdaget forfalskninger. Viner laget helt andre steder enn i Veneto er forsøkt solgt som Amarone i Danmark og Kina.

Tradisjon og kvalitet

Dette har gjort at produsenter med hjerte for ekte saker har gått sammen for å sikre at Amarone blir laget slik den skal. Famiglie dell'Amarone d'Arte er en «interesseorganisasjon» med vinhus som Zenato, Masi, Allegrini, Tommasi, Speri, Tedeschi og Musella som medlemmer.

Alle produsenter som er levende opptatt av å ta vare på tradisjonene og kvaliteten til Amarone-vinene. Ekte Amarone får nå en egen kvalitetsring rundt flaskehalsen.

–Initiativet til «familien» ble tatt av Masi-eier Sandro Boscaini. Han så at vi ble angrepet av «bad guys». Folk som gikk ned på kvaliteten og som kjørte Amarone-viner ut på billigsalg. Men du kan ikke kompromisse hvis du vil lage ekte Amarone. Alt må gjøres riktig, fra utvelgelsen av druer gjennom tørkeprosessen til lagringen. Dette tar tid, minst to år, sier Maddelena Pasqua di Bisceglie.

Eiendoms-perle

Hun er datter av Emilio og Graziella Pasqua som eier Tenuta Musella ved landsbyen San Martino Buon Albergi like øst for Verona, i retning Venezia. Pasqua-familien er en av de største aktørene på vin i Italia, men Musella er et eget prosjekt som Emilio startet med på egen hånd i 1995. Musella er hans «vinbaby».

–Pappa bestemte seg for at livet hans skulle ta en annen retning. Så han overtalte mamma til å flytte ut av Verona. Hun var sterkt i mot, men i dag stortrives hun. Eiendommen vår er en perle. Vi har 400 hektar totalt, hvorav 40 er beplantet med vinmarker, forklarer Maddelena.

Tenuta Musella er et lite natureventyr. Eiendommen omfatter tre koller som er omkranset av vinmarker. Hovedkvarteret er i en gammel Villa (blanding av herskapshus og slott) fra 1700-tallet, der stallene er blitt lagringskjellere og høyloftet er stedet hvor man tørker Amaronedruene.

Rundt om på eiendommen er det både skog og vann, fra Fibbio-elva. Landsbyen like ved har flere små kirker og sjarmerende små plazaer.

Vinmarker fra 1970

Emilio Pasqua kjøpte eiendommen i 1995, og har brukt mye tid og penger på å restaurere både hus og vinmarker. De første eierne tilhørte grev Muselli-familien (fra 1600-tallet), og Cesare Trezza di Musella var den som startet med vin. Det var imidlertid først på 1900-tallet.

De eldste vinmartkene man har i dag ble plantet i 1970, mest med tradisjonelle Veneto-druer, men også med Barbera, ettersom de siste eierne hadde bånd til Piemonte.

–Corvina og Corvione er hoveddruene for oss, de er viktigst i Valpolicella-vinene og egner seg også best for tørking. Men vi leker også med andre druer. Å utvikle vin er lidenskap for oss. Og vi elsker syrefriske viner, sier Maddelena som samarbeider tett med søskenbarnet Enrico Raber, som er vinhusets ønolog. Musella er ikke offisielt sertifisert som økologisk, men pr i dag gjødsler man ikke, og det brukes heller ikke sprøytemidler.

–Vi tenker mye på helsen til vinmarkene. Tankegangen er 100 prosent biodynamisk. Musella har et tett samarbeid med universitetet i Verona, sier Maddelena.

Ingen kommersalisering

Og kommer igjen tilbake til kampen for ekte Amarone:

–Det er en grunn til at Amarone-druer må tørkes i 100 dager. Da får man den riktige kompleksiteten, med balanse mellom frukt, sødme og syre. Og det må gjøres naturlig på tørkeloft, ikke ved bruk av vifter. Amarone er ikke er produkt som kan kommersialiseres. Det er ingen grunn til å sette ned prisen. Den er allerede rimeligere enn de fleste Barolo og Barbaresco-viner, der man bare høster druene, presser og legger vinen på fat, påpeker Maddelena Pasqua di Bisceglie. 
 
 
På forsiden nå