Spansk kjellerhistorie

Cune leverer Rioja-viner som bokstavelig talt lukter og smaker av historie. Men det tradisjonsrike vinfirmaet står også bak spennende nyheter.

Saken oppdateres.


Når vinhuset blir døpt Compañia Vinicola del Norte de España (CVNE) vil det unektelig være behov for et forenklet navn som publikum kan huske. Forkortelsen CVNE ble ved en feiltakelse oppfattet som CUNE, og slik ble det.

Nå er Cune-viner synonymt med noen av de mest erketypiske, «gammeldagse» (i positiv betydning!) og sjangerdefinerende vinene fra Rioja. De lages fortsatt ved det opprinnelige anlegget i vinhovedstaden Haro i Rioja Alta, der brødrene Eusebio og Raimundo Real de Asúa i 1879 etablerte CVNE sammen med Isidro Corcuera.

«Nyhetene» fra CVNE har kommet fra de to andre vinhusene i konsernet, Contino (etablert i 1973) i Laserna og Viña Real (fra 1920) ved Laguardia, begge i Rioja Alavesa, det andre av de tre underområdene i regionen (Rioja Baja er det tredje).

Dype kjellere og lange korridorer innover i fjellet, fylt opp av eikefat, er bildet som kommer på netthinnen når man tenker på Cune. Det er også det dagens eiere vil at publikum skal forbinde med vinene under Cune-etiketten. Smaken av vanilje etter mange år på fat er et klassisk kjennetegn på viner som tidligst lanseres etter tre eller fem år (Reserva og Gran Reserva). Cune lager også tre andre viner i Haro. Cune Imperial skal være toppen av toppen av tradisjonelle Rioja-rødviner, laget på druer dyrket i de beste vinmarkene mot vest.

Mens de to hvite lanseringene, den friske Cune Monopole (introdusert i 1915) og halvsøte Cune Corona, begge laget på viura-druer, er Spanias lengstlevende hvitvinsmerker.

CVNE er ett av 600 vinhus i Rioja. Regionen har 64 000 hektar med vinmarker, fordelt på 120 000 (!) eiere. Det er altså nødvendig for de fleste vinfirmaer å kjøpe inn druer fra private dyrkere som har en liten arvet vinmark som tilleggsinntekt. Contino, en 62 hektar stor enkeltvinmark innenfor en sving på elva Ebro, er imidlertid fullt og helt eid av vinhuset. Og det er her nyvinningene har kommet. Ikke minst Contino Graciano som kommer fra den 3,7 hektar store parsellen San Gregorio Grand, beplantet med kun graciano-druer i 1979. Graciano er en drue som har vært på vei mot utryddelse, etter at vinhus flest i Rioja helst ville benytte mer og mer tempranillo-druer. Tempranillo utgjør da også 80 prosent av Contino-eiendommen, med graciano (10%), mazuelo (7%) og garnacha (2%) som øvrige røde druer.

Det er femte generasjon etter Eusebio og Raimundo som nå driver CVNE. I 1994 lanserte de vinen Real de Asúa til minne om grunnleggerne. Det er en Rioja-vin slik man tror brødrene ville ha laget den selv, om de hadde levd i dag. Robert Parker har gitt årgangene 2004 og 2005 hele 95 og 94 poeng. Like fornøyd er nok eierne med at Contino Graciano fikk 95 poeng av samme Parker for 1996 og 2001-årgangene.

Inspirasjon fra Bordeaux og Burgund var en viktig faktor da CVNE ble etablert for 133 år siden. I dag bruker firmaet Bordeaux-flasker for vinene fra Rioja Alta og Burgund-flasker for vinene fra Rioja Alavesa. CVNE er ikke som alle andre, tross sin lange Rioja-historie.

Gammel Kjeller CVNE har store lagringskjellere. Noen av dem er mange hundre år gammel, men flaskene trives dypt nede under jordoverflata, med lett fuktig og stabilt kjølig temperatur. 

Gammel Kjeller CVNE har store lagringskjellere. Noen av dem er mange hundre år gammel, men flaskene trives dypt nede under jordoverflata, med lett fuktig og stabilt kjølig temperatur. 

 
 
På forsiden nå