Cuvée Christer Berens er blitt et begrep på Vinmonopolet. Den ene vinen etter den andre med Berens eget fingeravtrykk har solgt så godt at de har gått rett inn i basislistene. Til tider kunne han gjerne hatt en egen reol ute i butikkene.

I disse dager lanseres vinene hans med nytt design og nykomponerte tapninger. Berens har ikke til hensikt å hvile på sine laurbær, fortsatt jobber han med nye lanseringer og forbedringer.

-Tidene forandrer seg. Det nye designet er mer elegant, synes jeg, og skal avspeile at jeg forsøker å lage mer elegante viner. Tidligere var nok vinene mine kraftigere og mer preget av eikekarakter. Nå vil jeg ha mer fruktighet og finesse. I prinsippet er det ingen eikekarakter å spore i de nye vinene mine, sier Christer Berens.

Han er opprinnelig fra Bollebygd i Sverige, men har nå vært bosatt i Norge i flere tiår, og har også representert Norge i VM for vinkelnere. Før han begynte på heltid som vinskaper og vinimportør (har et eget importfirma kalt Sommelier som tar inn andre produsenters viner), jobbet han i kjente restauranter som Blom, Harry Pepper, Le Canard, Bølgen & Moi og Bagatelle.

Han er, ikke uventet, stolt av sine aktuelle viner på Vinmonopolet. Etter å ha hatt viner både fra Spania, Frankrike og Italia i sortimentet, er det nå Italia som dominerer, selv om hvitvinen La Motte kommer fra Languedoc. Viner fra Jumilla og Yecla i Spania, Salento i Italia og Alsace i Frankrike er faset ut.

-Akkurat nå synes jeg Italia er mest spennende å jobbe med. Det handler hele tiden om at ting stemmer, ikke minst samarbeidet med det aktuelle vinhuset og dets vinfaglige. Jeg har en god tone med vinskaperne hos Farnese og Feudi di San Marzano, poengterer Berens.

-Hvor mye har du og vinene dine endret seg siden starten høsten 2000?

-Før var jeg nok mer opptatt av eldre viner og det særpreget de hadde. Nå "oppskratter" jeg mer og mer unge og friske viner. Jeg synes det er ekstra fint med rimelige viner som smaker godt. For det finnes god vin i alle prisklasser. Som at det naturligvis også finnes dårlig vin i de samme kategoriene!

-Hva kjennetegner de nye tapningene?

-Den røde Abruzzo-vinen min er for første gang en 100 prosent montepulciano. Det skyldes at Farnese over årene har fått hånd om stadig bedre vinmarker nord i regionen. Da druene kom fra den sørligste delen var det behov for å blande inn andre druer for å få nok kraft. Også den hvite er for første gang en ren trebbiano. Pecorino og chardonnay er kuttet ut i blandingen. Jeg synes de nye er renere og fruktigere. San Marzano-vinen vil aldri bli 100 prosent primitivo. Det er ikke min smak. Jeg synes den trenger negroamaro og malvasia negro. Det er også greit med litt restsødme her. Også den franske La Motte er friskere, med stadig mer sauvignon blanc på bekostning av chardonnay i blandingen.

-Hva er din egen favoritt?

-Montepulciano-vinen ligger nok nærmest mitt hjerte. Men det blir som å peke ut en favoritt blant sine egne barn, og det kan man bare ikke gjøre, svarer Christer Berens, kongen av norsk kjendisvin.

Christer Berens sjekker druekvaliteten ute i vinmarkene hvor druene til vinene hans dyrkes. God kvalitet på druene er viktig om også vinen som til slutt tappes på flaske og bag skal bli god.
Christer Berens smaker seg gjennom en rekke prøver fra forskjellige vinmarker og vintanker før han setter sammen sine egne viner. Her fra et besøk hos Farnese, som leverer råstoffet til to av de fire vinene i Cuvée-serien hans.
Christer Berens smaker seg gjennom en rekke prøver fra forskjellige vinmarker og vintanker før han setter sammen sine egne viner. Her fra et besøk hos Feudi di San Marzano, som leverer råstoffet til en av de fire vinene i Cuvée-serien hans.