Fra Steinvikholm til hele landet

Endelig er Steinvikholm Aquavit blitt tilgjengelig for folk flest. Etter at den opprinnelige førsteproduksjonen bare ble solgt til lokalbefolkningen gjennom Vinmonopolet på Stjørdal, lanserer Arcus Produkter nå denne akevitten for hele Norge gjennom Vinmonopolets bestillingsliste.

Saken oppdateres.

Et stolt norsk lokalsamfunn bør ikke bare ha sitt eget øl, men også sine egen akevitt, mente Stjørdal Næringsforum og satte Arcus i gang med å fremstille en akevitt med røkt byggmalt. I første omgang ble det med den ene fremstillingen av Steinvikholm Aquavit, men lokale krefter har kjempet for å få den tilbake. Etter knappe to år gjenopptar Arcus produksjonen, og denne gangen blir de edle dråpene ikke bare tilgjengelig i Trønderlag, men over hele landet. -En egen akevitt gir ny giv i lokalsamfunnet og kan være med på å gi industrien et løft. I Arcus synes vi det er hyggelig når lokale krefter engasjerer seg for norske akevitter, og vi vil gjerne bidra på vår måte til at tradisjoner holdes i hevd, sier Norges eneste autoriserte destillatør Halvor Heuch i Arcus. Det er ikke første gangen stjørdalingene bidrar med malt til en norsk akevitt. Skipper Worse er en annen akevitt som ble lansert i Stavanger i 1999. Akevitten ble introdusert med tanke på at den skulle få et litt annet bruksområde enn til mat. Den har mye til felles med skotsk whisky, ettersom det i tillegg til potetsprit er brukt byggmalt fra Stjørdal i resepten. At rogalendingene skulle stikke av med æren for den spesielle malten falt mange i Stjørdal tungt for brystet. I Stjørdal hjemmebrygges øl fortsatt etter middelalderske metoder, og bare her finnes fortsatt «såinnhus» på mange gårder. Et «såinnhus» har fått sitt navn fra den helt særegne ovnen som brukes til å tørke malt, og som kalles «såinn». Dette er et keltisk ord, som vikingene brakte med seg hjem til Norge sammen med den spesielle tørketeknikken. Med disse tradisjonene i hevd mente Stjørdals Næringsforum at også Stjørdal burde få sin egen akevitt med den røkte malten. De tok kontakt med Arcus i 2001. Arcus tok utfordringen og fremstilte Steinvikholm Aquavit. Navnet fikk den etter Steinvikholmen i Stjørdal som var tilholdsstedet for den siste katolske erkebiskopen i Norge, Olav Engelbrektsson (1480-1538). Stjørdal Næringsforum (SNF) er en frittstående og selvstendig medlemsorganisasjon som har som formål å fremme næringslivet i Stjørdal. Organisasjonen har et brennende engasjement for lokale produkter som fremstilles etter gamle metoder, og etter at den første produksjonen av Steinvikholm Aquavit gikk ut har den hatt hyppig kontakt med Arcus. Nå er bønnene altså hørt. Steinvikholm Aquavit er edel, det vil si at den er fatlagret over tid (3-4 år). Den er godt egnet som «bar» akevitt og kan gjerne drikkes som en whisky; enten bar, eller eventuelt med litt vann. Steinvikholm Aquavit passer også som følge til røket mat. Da den første utgaven ble presentert, gjorde Adresseavisen en sammenligning mellom Steinvikholm og Bergens Aquavit som kom til samme tid. «Trønderen» ble en klar vinner, noe som falt bergenserne tungt for brystet. Også Drammens Aquavit en nå tilbake på polet, etter at det ved årsskiftet var det slutt for alltid for den tradisjonsrike Drammens Aquaviten. Det var i alle fall det man trodde. men heldigvis fikk lokale patrioter Arcus til å skifte mening. Da det ble kjent at akevitten ville forsvinne ved juletider våknet lokalpatriotismen og de resterende flaskene ble revet vekk fra polhyllene. Siden har presset vært stort for å få den lokale akevitten tilbake. Derfor har Arcus besluttet å gjenoppta produksjonen av også denne, med håp om at etterspørselen også vil øke på landsbasis. Franz Tandbergs Drammens Aquavit er laget etter en 180 år gammel resept som oldebarnet fant under en opprydning i et dødsbo i familien. Resepten inneholdt en detaljert forklaring på hvilke kryddere akevitten inneholdt og hvordan den ble laget på den tiden oldefaren drev destilleri. Franz Tandbergs brenneri stengte i 1916, og det var ikke før i 1997 at Arcus tok opp produksjonen av hans edle dråper. Drammens Aquavit inneholder mange forskjellige krydderier og har derfor en kompleks og rik smak. Akevitten har ligget på relativt nye fat og er godt avrundet i smaken. -Det er ingen grunn til å vente til jul med polbesøk for å sikre seg en flaske. Den runde smaken gjør Drammens Aquavit til ypperlig følge til spekemat, sier Halvor Heuch i Arcus. Heuch er ansvarlig for Arcus¿ akevittportefølje. Drammens Aquavit kan godt serveres noe nedkjølt, ca 16 grader. Trenger du enda en begrunnelse for å nyte Tandbergs Drammens Aquavit, kan du få hans egen; Tandberg Taffel, en liten skvett, gir 10 manns styrke og 12 manns vett.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå