Mer enn heldige Anton

Familien Anton har mye til felles med den kjente fetteren i Donald Duck. Det meste de tar i ser ut til å bli til gull.

Saken oppdateres.

Fotball, mat eller vin. Opprykk, stjerner og berømmelse. Det svinger rundt familien Anton. Først var det fotballklubben Alaves i Vitoria Gasteiz som ble løftet fra 1.divisjon og opp til det gode selskap i La Primera Division. Pappa Gonzalo Anton eide klubben og styrte med stødig hånd. Hentet bl.a. inn norske Dan Eggen. Krølltoppen i forsvaret ble satt pris på av fansen. Lenge var Alaves et lag å regne med. I dag er fotballklubben solgt til andre investorer, men det gleder Gonzalo at Alaves i vår var klar for opprykk igjen.

Imens har Gonzalo Anton konsentrert seg om restauranten Zaldiarán. Lenge en lokal storhet, så en nasjonal berømthet. Michelin-guiden kom med stjernene sine, publikum kom med høye forventninger. Anton-familien klarte å leve opp til dem. Nå står de årlig bak en av de mest prestisjefylte fagseminarer for Spanias stjernekokker. Til høsten skal for øvrig Trond Aam, en av kokkene fra Credo i Trondheim, ned til Zaldiarán for å jobbe der. Forvent at han kommer tilbake med nye impulser. Restauranten er etterhvert også blitt utvidet med et lite luksuriøst hotell der det nesten er umulig å få plass på grunn av tilstrømningen.

Men det er vin og familien Anton det skal dreie seg om her og nå. Mot slutten av 80-tallet fikk Gonzalo Anton ideen om at både restauranten Zaldiarán og andre topprestauranter trengte sin egen «husvin». Det var begynnelsen til Bodega Viña Villabuena som i dag er en av de nye ledestjernene i Rioja, med sine Izadi-viner. Anton-familiens vinengasjement har ført til at de senere også har etablert seg med egne vinhus i regionene Ribera del Duero og Toro. Finca Villacreses i Ribera del Duero er naboen til Vega Sicilia og disponerer vinmarkene som tidligere leverte druematerialet til Spanias mest kostbare vin, Pingus. Det kommer nok store viner fra Villacreses med tid og stunder. Det samme gjelder nok for Dominio Vetus i Toro.

-Ideen vår gikk vel først ut på at vi skulle lage en slags «husets vin» til alle topprestaurantene i Spania. Men vininteressen gikk raskt fra å være hobby til å bli business for oss. For folk ville ha vinen de fikk smake ved restaurantene på hjemmebane, så det ble nødvendig med økt volum. For fire år siden begynte vi også med eksport, forteller Lalo Anton, en av sønnene til Gonzalo og den som har fått størst ansvar i vinhuset.

Bodega Viña Villabuena ble etablert i byen ved samme navn i 1987. Villabuena er en liten spansk landsby hvor bestefar Anton hadde vokst opp. Det bor bare 300 mennesker der, men byen har likevel 35 små vinhus som alle lager sin egen spesielle vin i små opplag. Familien Anton har investert millioner av euro i et topp anlegg bygd etter de mest moderne prinsipper. Det er på fem etasjer, og høydeforskjellen på 50 meter mellom mottak og kjellere gjør at all produksjon foregår etter tyngdelovsprinsippet, eller free flow som det heter i vinbransjen. Vinen får strømme fritt fra øverst til nederst.

-Kapasiteten vår i Rioja er på 750-800 000 flasker. Det holder til en fatlagret hvitvin og fire røde, Izadi Crianza og Reserva samt Seleccion og Expresión. De to sistnevnte lager vi bare henholdsvis 20 000 og 14 000 flasker av, og bare i gode årganger. Istedet for å øke her i Rioja investerer vi nå heller i andre regioner, forklarer Lalo Anton om bakgrunnen for etableringene i Ribera del Duero og Toro.

-Det er viktig for oss å ha langsiktig fokus. Vi skal være her hele livet, derfor vil vi fremstå som seriøse og profesjonelle. Selv om etterspørselen øker vil vi ikke øke produksjonen slik at vi mister fokus og glemmer filosofien vår, understerker Lalo. Han er blant stadig flere produsenter som mener at Rioja nå bør deles opp i tre mindre regioner, Rioja Alta, Rioja Alavesa og Rioja Baja. Selv holder Bodega Viña Villabuena sterkt på at deres vinmarker nær middelalderbyen Laguardia i Alavesa er så spesiell at de burde fått anledning til å trykke Alavesa på etiketten, om ikke annet som subsone.

På forsiden nå