Med alder som fortrinn

Noe mer erketypisk spansk enn Bodegas La Rioja Alta er det vanskelig å finne. Der har de laget vin på samme måte siden 1890.

Saken oppdateres.

Du fornemmer det straks du svinger inn på gårdsplassen til vinhuset La Rioja Alta i vinbyen Haro lengst nord i vinregionen Rioja. Her holder man på tradisjonene. Lokalene ser ut nesten som de gjorde da bodegaen ble grunnlagt i 1890, fortsatt er det samme familie som sitter med eierskapet, og i kjellerne tviholder man på amerikanske eikefat hvor vinen får ligge og godgjøre seg i mange, mange år før den tappes på flaske. Derfor smaker La Rioja Alta-vinene akkurat slik vi husker at spansk vin skulle smake. Hos La Rioja Alta er det ingen som har kastet seg på trenden om «moderne viner», hvor eikepreget skal dempes til fordel for ungdommelig fruktkonsentrasjon. Her er slagordet «utvikling, ikke revolusjon». Vinhuset oppsto på 1900-tallet, utviklet seg gjennom det 20. århundret og har gått inn i det 21. århundret med samme visjon; en konstant jakt på det beste man kan oppnå.

–Det er markedet som er sannheten, og markedet forteller at folk fortsatt liker vinene i den stilen vi lager dem. Vi øker nemlig omsetningen fra år til år. Vinene våre er så visst ikke gammeldagse, selv om vi holder på tradisjonene. Våre viner lages i en moderne, klassisk stil. Viner som passer perfekt til lunsjen eller middagsmåltidet, fremholder eksportdirektør P. Javier Amescua som er tydelig stolt når han viser meg rundt i kjellerne, både de opprinnelige inne i selve Haro og i husets nye anlegg like utenfor. Der ligger totalt ni millioner flasker. Det tilsvarer åtte års salg. Slik må det bli når vinhuset setter alt inn på at vinene ikke skal komme for tidlig på markedet. En vin fra Bodegas La Rioja Alta skal være moden og utviklet i stilen når du drikker den.

–Vi gjør lagringsjobben for kundene, fastslår eksportdirektøren.

Som navnet tilsier er det underregionen Alta i Rioja som er vinhusets base. Vinmarkene ligger rundt byen Haro, og det dyrkes i hovedsak Tempranillo-druer, som man har funnet ut trives bedre i Alta enn i de to andre underregionene Alavesa og Baja. Gjennomsnittsalderen på vinmarkene er 23 år, og de gir råstoff til fem forskjellige viner; Alberdi, Araña, Ardanza, 904 Gran Reserva og 890 Gran Reserva. Noe av hemmeligheten bak de to siste «flaggskipene» er et visst innslag av Graciano-druer. Fra Rioja Baja henter bodegaen Garnacha-druer som tilfører mer farge og styrke til Ardanza-vinen.

La Rioja Alta-familien omfatter i dag ikke bare det opprinnelige Rioja Alta-vinhuset fra 1890. I Rioja Alavesa har man vinhuset Baron de Oña, i Ribera del Duero Viñedos y Bodegas Áster som lager vinen Áster, og fra Rias Baixas kommer den hvite Albariño-vinen Lagar de Cervera, fra Bodegas Lagar de Fornelos.

–Det å ha fire forskjellige bodegaer rundt om i Spania er kort og godt et svar på et ønske fra markedet om å kunne få en hel «vinpakke». Mange restauranter og hoteller ønsker ikke å forholde seg til for mange leverandører. Nå kan vi tilby det beste på markedet fra forskjellige regioner. Baron de Oña ble kjøpt i 1986, Lagar de Cervera startet vi med i 1987, mens vinmarkene til Aster ble plantet i 1991, forklarer Amescua. Ved Baron de Oña har man vinmarker på opptil 630 m o.h. Noen av vinstokkene er 90 år gamle. Bodegas La Rioja Alta har passert sine første 115 år, men er fortsatt i utvikling. Selv om stilen altså er mer tradisjonsbundet enn hos de aller fleste.

 
 
På forsiden nå