Hulenes hemmelighet

Romerne begynte utgravingen for over 2000 år siden. I middelalderen tok man ut steinblokker til katedralbygging. Så kom sopprodusenter, dernest det tyske Luftwaffe. I dag skjuler hulene i fjellet ved Châteauneuf-sur-Isere millioner av flasker med kvalitetsvin.

Saken oppdateres.

Som far så sønn er ikke tomme ord for Paul Jaboulet Aîné som har sitt hovedsete midt i Rhône-dalen. I dag er syvende generasjon av sønner i direkte linje etter grunnlegger Antoine Jaboulet engasjert i husets vinproduksjon og markedsføring. Firmaet, som lager en av verdens beste og mest berømte viner, La Chapelle, selger sin portefølje på 28 viner fra 14 forskjellige Rhône-appellasjoner til 80 land verden over. Rhône og Jaboulet er synonymer. Og Jaboulet-viner finnes på vinkartet i de fleste 3-stjerners Michelin-restauranter verden over. Heldigvis også på det norske Vinmonopolet. Totalproduksjonen hvert år ligger rundt 3,2 millioner flasker.

Men tilbake til hulene under landsbyen Châteauneuf-sur-Isere: Først påbegynt av romerne år 121 før Kristus, dernest stadig utvidet etter hvert som man hentet store sandsteinblokker der for å bygge katedraler i bl.a. Strasbourg og Marseille. Hulene lå forlatt fra 1886 til 1929, da franske soppdyrkere fant ut av forholdene inne i fjellet var ideelle for storstilt produksjon. Så kom krigen, og Luftwaffe benyttet stedet for å skjule krigsmateriell. Sopprodusentene kom tilbake igjen etter krigen, og brukte hulene frem til 1991. Fra 1997 har hulene, som har stabilt lav temperatur (12 grader) og høy luftfuktighet (80–90 prosent), vært Paul Jaboulet Aînés nye lagringskjellere og vinmuseum. Her ligger noen millioner flasker og godgjør seg, bl.a. flere årganger av La Chapelle. Stiligere vinkjellere enn Vineum, som hulene nå er kalt, er det vanskelig å finne. Inngangsdøren er hele syv meter høy. Her arrangeres også store selskaper og konserter.

Paul Jaboulet Aîné har holdt til i Tain l’Hermitage siden 1834. Virksomheten har bare vokst og vokst, og etter at man i 1919 fikk kjøpt vinmarkene nedenfor det berømte Saint Christophe-kapellet øverst på Hermitage-åsen, har Jaboulet utvilsomt vært en av de store i Rhône. Vinen som har fått navnet La Chapelle lages i 80000 flasker årlig, og er sterkt ettersøkt av vinelskere som uten å mukke betaler hundrevis av kroner for å få tak i en flaske. Kapellet som har gitt vinen navn ble grunnlagt i 1235 av ridder Gaspard de Stèrimberg. Jaboulet har også en vin som bærer hans navn.

Noe av hovedfokus for Jaboulet er å finne egenarten i de forskjellige jordsmonn (terroir) som finnes i Rhône. Derfor har man egne vinmarker i appellasjoner som Côte Rôtie, Condrieu, St. Joseph, Cornas og Saint Pèray på elva Rhônes høyre side i Nord-Rhone, og appellasjonene Hermitage og Crozes Hermitage på venstre side. I tillegg henter de som negociant inn vin også i det sørlige Rhône, fra Côtes du Rhône, Vacqueyras, Gigondas, Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Ventoux og Tavel. Jaboulet er godt synlig overalt, med viner som betyr noe.

 
 
På forsiden nå