Drømmen om Italia

Vi har vel alle en drøm. Eli Anne Langen Refstad fra Røros har gjort drømmen om til virkelighet: Hun og ektemannen har kjøpt en italiensk vingård.

Saken oppdateres.

Drømmen som nå er gjort til virkelighet startet i 1995. På en firmafest i Norsk Medisinaldepot møttes to som i løpet av kvelden fant ut at de hadde mer enn jobben til felles. Allerede første kveld ble Eli Anne Langen fra Røros og Frode Vemork Ref-stad fra Oslo sittende i dyp samtale om mat og vin og livets små og store gleder. Interessen og vennskapet utviklet seg til lidenskap og kjærlighet, og snart var de to på reiser rundt om i Europa, hovedsakelig Frankrike, for å utforske denne felles interessen.

-Vi ble helt forelsket i Frankrike. Og det var en forelskelse som varte helt til vi kom til Italia. I Toscana og Umbria fant vi ut at italienerne var langt hyggeligere enn franskmennene og at vinene var minst like gode. At vi til slutt havnet i Piemonte og fant en vingård ved landsbyen San Marzano Oliveto i Asti-provinsen var litt tilfeldig. Det ble etter hvert for mange turister for oss i Toscana, og vi ble anbefalt å ta en titt på Piemonte. I utgangspunktet var vi på jakt etter et feriested, en leilighet eller et lite hus. Men vi fant en hel vingård som var til salgs, og så ble det til at vi slo til på stedet. Plutselig tok alt en annen retning enn det vi hadde tenkt oss. Vi hadde noen søvnløse netter til å begynne med, men nå angrer vi ikke på noe, slår Eli Anne fast. Tre–fire millioner kroner måtte de ut med for eiendommen på 15 mål, hvorav ti mål var beplantet med vinmarker hvor de eldste vinstokkene var fra 1928.

Naturligvis måtte navnet på vingården bli Tenuta il Sogno (sogno=drøm). Der lager Eli Anne og ektemannen Frode nå to typer Barbera-vin. Produksjonen er ikke på mer enn noen tusen flasker vin årlig, og hjemlandet de forlot i september 2001 er foreløpig avtaker for det meste de tapper på flaske. Røros-jenta som denne uken har stått til knes i nyplukkede druer og nypresset druemost, hadde ikke engang laget kreklingvin hjemme i Røros før hun ble italiensk vinprodusent. Utdannelsen innen logistikk på Distriktshøgskolen i Molde indikerte heller ikke et liv som vinbonde. Men nå står hun altså midt oppi det i Piemonte, i ferd med å lage sin tredje årgang av Tenuta il Sogno-vin.

-Når vi først hadde kjøpt gården og bestemt oss for å flytte til Italia, var det vin vi ville hit for å lage, sier Eli Anne.

Uten annen faglig ballast enn lidenskap for vin og en del vinbøker i bokhylla, måtte Eli Anne og Frode ty til naboene for å komme i gang. Men det bød ikke på problemer. I Italia blir du straks innlemmet i familien, så etter kort tid var det norske paret adoptert inn i en interessegruppe for yngre vinskapere, og mange stilte opp for å hjelpe. Naboen som hadde forpaktet vinmarkene som tilhørte gården er i dag deres viktigste støttespiller.

-Vi hadde bestemt oss for å komme raskt og tett inn på landsbybeboerne. Så vi hang rundt på den lokale baren fra første dag, selv om vi ikke kunne særlig mye italiensk. Men det hjalp oss inn i varmen, mener Eli Anne. Hun og ektemannen har lært å lage vin «the hard way», ved å stille de spørsmål som stilles kan, lese bøker, se på hva andre lokale vinskapere gjør og ved å eksperimentere selv.

Gamle vinmarker med godt drueråstoff har vært en god hjelper på vei mot spennende Barbera-viner. I dag har de to flaskevarianter samt én bag til salgs i Norge. Sistnevnte var et engangseksperiment. Men de kommer til å introdusere en tredje vin, laget på en blanding av Barbera- og Nebbiolo-druer. De driver allerede 100 prosent økologisk, og er i ferd med å bli mer og mer biodynamisk. Og alt gjøres for hånd. Med en produksjon som skal begrenses til rundt 10000 flasker årlig, vil ikke det bli noe problem i fremtiden heller.

-Vi har masse planer og prosjekter. Og har ingen retrettplaner. Dette er et sted hvor det går an å bli gammel, svarer Eli Anne på spørsmål om fremtiden. Årets vinhøst er den første der de lager vinen i egen kjeller. De to første årgangene måtte de leie seg inn hos en nabo. Først nå er de altså skikkelig hjemme.

 
 
 
 
På forsiden nå