Nå går det vilt for seg

Det er høst og jakttid. Vi jaktet på viner med etiketter av fugler og dyr som kan skytes og nytes. Viltviner!

Saken oppdateres.

Det lages viner for snart hver eneste årstid, hvert eneste jubileum eller matrett som man mener det skal være vin til. Importører i Norge er minst like «flinke» som kolleger i utlandet til å finne påskudd til å introdusere spesialviner. Torsdag i denne uka lanserte man en egen bacalaovin i Kristiansund. Tidligere i høst kom Arne Brimis viltvin. Og det finnes flere. Mange av flaskene med slike spesialviner dresses opp med etiketter som indikerer hva de skal brukes til. Dessverre er det ikke alltid at innholdet står i stil med intensjonene, men det finnes også godbiter.

En av de siste lanseringer innenfor kategorien spesialviner er altså Arne Brimis viltvin. Ifølge etiketten er den «opprinneleg og ekte». Det mangler vel nesten bare litt lokale urter og en sjalottlauk her. Arne Brimi dro selv ned til produsenten Vignerons d'Estezargues, som ligger midt i hjertet av Rhône, for å finne sin viltvin. På baketiketten får du mesterkokkens egen oppskrift på viltkremsaus som «høver til både fugl og storvilt».

Det var fornuftig av Brimi å dra til Rhône-dalen for å lete frem viltvinen sin. Det er lett å finne gode viltviner i Rhône. Produsenten Brimi har plukket ut er et kooperativ, Vignerons d'Estezargues, som lager mange forskjellige viner. De ligger på et gjennomgående høyt nivå. Domaine la Montagnette er en av de aller beste vinene derfra. Jeg skjønner godt at Brimi falt ned på den.

Vignerons d'Estezargues ligger sør i Rhônedalen, på sørsiden av elva, like i nærheten av landsbyen Estezargues. Der sitter en gruppe druedyrkere på veldig flotte og forskjellige vinmarker. De valgte for 40 år siden å gå sammen. Resultatet ble kooperativet Cave Les Vignerons d'Estezargues. Der lager man både vanlig kooperativvin for folk flest og spesielle enkeltvinmarksviner som får selveste Robert Parker til å gå av hengslene. Tidligere hentet topphus som Marcel Guigal druer herfra. Fortsatt leveres det råvarer til Tardieu-Laurent. Men mest plukker de godsakene til eget bruk.

Min jakt på Vinmonopolet etter etiketter som kunne forbindes med vilt resulterte i seks forskjellige flasker. Da hadde jeg med meg både and, fasan, hjort og elg ut i blåposen. Et godt måltid trenger god vin!

Fasanen var representert på Le Faisan 2004, en Vin de Pays d'Oc-vin fra Languedoc sør i Frankrike. Druene er de samme som brukes i viltvinene fra Rhône; Grenache, Cinsault og Syrah. Det gir en vin tettpakket av frukt, frisk og ungdommelig, men med elementer av krydder og litt rått kjøtt. De to andevinene jeg fant var Capel Vale Mountain Duck Mount Baker Shiraz 2004 fra Australia, samt Luis Pato Vinhas Velhas 2001 fra Portugal. Pato er etternavnet på produsenten, og er portugisisk for and. Og det er nettopp en and i flukt som er klippet ut i etiketten på denne vinen. Dette er en vin med kraft og fylde som det vil være naturlig å bruke til de tyngste viltrettene, som rein og rype. Australske Capel Vale har duft av skogsbær samt krydder. Stram, saftig smak med en del tørrstoffer, mens tanninene er bløte.

Spanske El Coto Crianza 2002 har en stolt, kneisende hjort på etiketten, og vinen kan nok også kan brukes til hjorteretter. Men dette er en vin som går vel så bra til både høstens lam og reinsdyrfilet.

Ser man bort fra etikettene, kan følgende tommelfingerregel brukes når man skal velge vin til vilt: Hjort passer utmerket sammen med en flott Barbaresco fra Piemonte. Elg kan godt få en spansk kraftkar ved sin side, gjerne fra Toro. En solid Bordeaux kan også gjøre seg. Mens reinsdyret gjerne kan få litt luksus, i form av en italiensk Amarone-vin fra V eneto-regionen. Og rype, jo, da havner vi i Burgund.

Skål for høstens vilt!

 
På forsiden nå