Bacalao-vinen er funnet

Nå har Kristiansunds nasjonalrett bacalao fått sin egen vin. Den fant man i Spania.

Saken oppdateres.

Det er ikke alle matretter det er enkelt å sette vin til. Bacalao har for mange vært ensbetydende med øl og akevitt. Og det er naturligvis en god kombinasjon. Men for den stadig økende skare av mat- og vinnytere som gjerne vil ha vin til alt, har det vært mer problematisk å finne frem til riktig valg. De fleste har nok havnet i Portugal, og det er ikke noe dumt stedsvalg, ettersom man i Portugal setter sin ære i å ha minst en klippfiskrett til hver dag, altså 365 forskjellige dager gjennom hele året.

Juryen som skulle finne en «norsk» bacalaovin havnet imidlertid i Spania. Ikke så merkelig det heller, for nord i Catalonia eller i Baskerland er man visstnok ikke skikkelig husmorevne før man mesrer å lage 100 forskjellige klippfiskvarianter. Og i Spania drikkes det ikke mye akevitt og øl til, der er vinen selvsagt!

–Denne vinen, Bacalao Tinto, kan bidra til å sette Kristiansund på kartet. For den skal eksporteres til andre land enn Norge. Min tese er at alt er mulig inntil det motsatte er bevist, sier Nicolas Mahé de Berdouaré i Vinhuset Nofra, som er importør av det nye produktet. Vin- og konjakkleverandør Kim Birkedal Hartmann står bak vinen.

Bacalaovinen er produsert i Navarra, der en blanding av druene Tempranillo og Garnacha ga akkurat den vinen man jaktet på; en krydret, fruktig og smaksrik vin med innslag av modne bær og plommer, paprika og lær. Det litt «grønne» snittet i vinen var akkurat det som skulle til for at den skal matche chili, olivenolje, løk, tomater, potet og paprika, hovedingrediensene i en god bacalaorett. En skikkelig bacalaooppskrift får man faktisk med på kjøpet, for på baketiketten er vinneroppskriften fra Klippfiskfestivalen i Kristiansund sist sommer trykket. Hovedetiketten er for øvrig en original etikett brukt av Christian Johnsen, en av de virkelig store klippfiskeksportører i nordmørsbyen for drøyt hundre år siden, og er hentet fra samlingene til Nordmøre Museum. Lanseringen av vinen skjedde sist torsdag under et arrangement ved Klippfiskmuseet i Kristiansund.

Blant de som har vært med på å plukke ut vinen er Knut Garshol ved Klippfiskbutikken i Kristiansund og vinutvikler Roger Kjøl. Garshol er akkurat nå i Genova i Italia på en større matfestival for å få Slow Food-sertifisering for sin beste klippfiskvariant. Det er entusiaster vi snakker om her, ildsjeler som mener at hele kulturen rundt bacalao har stort potensial for reiselivsnæringen i Kristiansund. Kjøl fastslår at Bacalao Tinto-vinen nå bekrefter byens posisjon som bacalaoens vugge og kulturelle hovedstad.

Tidligere er det lansert både bacalaoøl og bacalao-XO-konjakk. Med Bacalao Tinto på bordet burde måltidet være sikret, uansett hva man foretrekker å ha i glasset.

 
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå