Nye tanker, nye viner

Jorda er naturligvis ikke flat. Og vintønner trenger ikke være runde. Slike tanker blir det bedre vin av!

Saken oppdateres.

Masi Agricola er en stor kommersiell aktør på det internasjonale vinmarkedet. Men vinhuset er samtidig en av de mest nyskapende i bransjen. Utenfor hovedkontoret i landsbyen Gargagnago di Valpolicella ligger en eksperimentell vinmark hvor Masi tester ut 48 forskjellige lokale druevarianter, mange av dem er utdøende.

Og innendørs, i et nybygd toppmoderne produksjonsanlegg, fortsetter eksperimentene. Masi har utarbeidet et sofistikert datasystem som regulerer innendørsklimaet der drueklaser ligger til tørk for å bli til Amarone-viner. Årene 1988, 1990, 1991 og 1995 er valgt som parametre, og så lar man dataanlegget gjenskape dette «klimaet» når det gjelder luftfuktighet, temperatur, ventilasjon og vekttap på druene. Arbeidet er delvis finansiert av industri-og forskningsdepartementet i Italia.

-Vi jakter ikke bare på nye druer vi kan lage vin på, men forsøker samtidig også å finne nye måter å lage Amarone-vin på. Vi har innledet et samarbeid med diverse universiteter rundt om i verden. Jeg har også vært i kontakt med forskningsmiljø i Stavanger i Norge. Dette er et avansert prosjekt som allerede har vært i gang i to år, sier Sandro Boscaini, eier og president i Masi-konsernet.

Nede i kjelleren er det mest iøynefallende eksperimentet de firkantede fatene som rommer 220 liter vin. Tanken er at firkantede fat gir større kontaktflate mellom vin og tre. Og Masi bruker ikke bare eik i fatene, her tester man ut fat av så vel kirsebær og sandeltre som akasie. Spesielt er det også at Masi ikke har sin egen sjefsvinskaper, en «teknisk gruppe» på til sammen tolv personer diskuterer seg frem til firmaets vinpolicy. Dermed får ikke bare én person sette sitt personlige stempel på vinene. Lederen av gruppa, Franco Perinatto, har besøkt 80 forskjellige vinhus over hele verden og betraktes som en av de fremste eksperter på naturgjær og gjæring.

-Visjonen min er at vi kan være med på å heve omdømmet til vin fra Veneto-regionen. Etter min mening står de beste vinene herfra ikke noe tilbake for de beste vinene fra Toscana eller Piemonte, hevder Sandro Boscaini.

Men samtidig som han arbeider hardt for å markedsføre Veneto som den kvalitetsregionen Veneto utvilsomt er, er han visjonær og vidsynt nok til å se at det er godt med impulser utenfra. Kanskje er det derfor Masi har etablert seg i Tupingato i Argentina, hvor vinene Passo Doble og Corbec allerede har vakt oppsikt. Og kanskje er det derfor Masi i samarbeid med Serègo Alighieri har kjøpt 190 hektar vinmarker i Toscana. «Dante returnerer til Toscana» er slagordet, med henvisning til at forfatteren Dante Alighieri er forløperen til dagens Serègo Alighieri-slekt som lager vin i Veneto i 23. generasjon! Dante ble forvist fra Firenze i Toscana rundt år 1315.

Men først og fremst er det Valpolicella og Veneto det gjelder. Boscaini vil gjenskape kompleksiteten som Valpolicella-vinene brukte å ha. Det tror han kan skje ved at man tar i bruk gamle utdøende druer igjen. Osiletta er en av dem. Forsellina, Negrara og Rosiola er tre andre som viser lovende takter. Boscaini er opptatt av at de skal bli tillatt å bruke igjen.

-Fremtiden er å se bakom det som har vært, ikke nødvendigvis å se bakover, slår Sandro Boscaini fast.

 
 
På forsiden nå